Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет."
Нелсон Мендела

УЧЕНИЧКИ ОКРУГЛИ СТО О ДЕЛУ РАДОВАНА БЕЛОГ МАРКОВИЋА

У уторак, 31. октобра 2017. године у свечаној сали Ваљевске гимназије одржан је ученички округли сто о ствралаштву Радована Белог Марковића. Учествовали су ученици Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије. Књижевни сусрет пратио је и писац Радован Бели Марковић.

Учесници ђачког разговора показали су да прозну реч Радованa Белог Марковића доживљавају као захтевну, али и подстицајну за рецепцијска и инертекстуална истраживања. Уочавали су могућности жанровских варијација, преобликовање прозног текста у драмски и поетски. Уверљива сценска извођења су то и потврдила. Писац, истински обрадован новим читањима својих дела, указао је младим ствараоцима на важност опредељења за свет књиге. Др Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије, подсетио је учеснике и публику да је 21. век, век креативности и охрабрио ученике да се огледају у различитим моделима учења.

Карловачку гимназију представљали су ученици првог разреда Закарија Луција, Марија Цвитановић, Алекса Вилић и Андреј Цвијанов. Из Филолошке гимназије учествовале су матуранткиње Исидора Ичелић и Анка Тешић као и Јана Петровић, студент прве године Филолошког факултета, како сама каже, вечити ђак Филолошке гимназије. У име литертарне секције Ваљевске гимназије наступали су: Сања Петровић I-2, Стеван Марјановић I-1, Немања Грујичић II-1, Мирјана Ђукић II-5, Доротеја Вуковић II-6, Тамара Спасојевић II-6, Вељко Ускоковић III-3, Ђурђа Спасенић и Александар Крстић IV-2, Јелена Лончар IV-4, Невена Вићић IV-5, и Филип Живковић IV-7.

Ментори учесника биле су др Маја Стокин, професорка Карловачке гимазије, Лела Росић, професорка Филолошке, Вера Ваш и Милена Милисављевић, професорке Ваљевске гимназије. Ученички округли сто организовала је литерарна секција и Клуб читалаца Ваљевске гимназије.

Локација на сајту: Почетна Алумни
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs