Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

МАТИЈИНИХ 80

Славни ђак наше школе, песник и академик Матија Бећковић, прославио је свој 80. рођендан 29. новембра 2019. године у својој, Ваљевској гимназији. Дружио се са ученицима у школској библиотеци уз песму, поезију и срдачан разговор, саветујући их да не одустају од својих циљева и идеала јер ће једино тако бити срећни у животу.

У холу школе је уприличена и изложба фотографија која сведочи о годинама песникове посвећености својој школи. Ауторке изложбе су професор Вера Ваш, библиотекар Слађана Маријанац и ученица Јелисавета Максимовић.

Програм поетске вечери у свечаној сали школе која је увек претесна за све поштоваоце Матијине песничке речи, отворио је школски хор извођењем Химне Ваљевске гимназије за коју је текст написао управо Матија, а музику компоновала његова кћи, Људмила Бећковић Јанићијевић. Хор је слављенику поклонио и рођенданску музичку нумеру, чувени шлагер „Девојко мала“. Хор припрема и води професор Николина Нинић.

Рецитаторка Катарина Радмиловић је говорила стихове Матијине песме „Кад се поново родим“, затим је госте и слављеника поздравио директор школе, професор Предраг Јевтић, а у име издавача збирке песама „Мојих 80“, компаније „Новости“, присутнима се обратила и Јелена Јововић, уредник.

Ваљевска гимназија, Епархија ваљевска и ИП „Глас цркве“, Матији су предали вредне и занимљиве рођенданске поклоне, а Матија је затим, дирнут пажњом и љубављу, дуго и надахнуто читао и говорио своју поезију, често прекидан дугим аплаузима.

Организатор и водитељ Матијине поетске вечери је професор Вера Ваш.

Драги наш школски друже, драги наш Матија, живео „на многаја љета“!


Локација на сајту: Почетна Алумни Управни одбор Удружења
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs