Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет."
Нелсон Мендела

ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ

У Карловачкој гимназији 8. и 9. марта 2018. г. одржани су, други по реду, Филолошки сусрети Ваљевске, Филолошке гимназије из Београда и Карловачке гимназије. Промовисани су су зборници са прошлогодишњих сусрета. Приређен је час о сонету. Представљена је збирка песама Ако љубав нисмо др Душка Бабића. Одиграна је представа Злостављање. Другог дана гост песник био је Матија Бећковић. Организован је Округли сто на тему Поезија Матије Бећковића. Професори класичних језика представили су летњу школу класичних језика као један од нових и ефикасних видова међушколске сарадње.

Ваљевску гимназију на Филолошким сусретима представљали су ученици Николина Андрић, Дуња Васић, Тамара Стојановић, ученице I-5, Динка Радосављевић и Ленка Живановић II-5, Доротеа Вуковић II-6, Анђела Тешић IV-4, Вељко Ускоковић, III-3, Марко Глогиња IV-2, директор школе др Војислав Андрић, професори Милан Поповић и Милена Милисављевић.

На почетку дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена су два зборника ученичких и професорских радова са прошлогодишњих сусрета. Зборник под називом Извори чисте росе Драгана Лакићевића представила је др Александра Жежељ Коцић, а о зборнику Поезија и стваран свет говорила је Анастасија Бијелић, бивша ученица Карловачке гимназије. Присутне је поздравио и Драган Лакићевић, песник и уредник Српске књижевне задруге, а његову поезију говорили су рецитатори Ваљевске и Карловачке гимназије.

Приређено је дружење под називом Час о сонету. О сонету као најзначајнијем песничком облику светске књижевности говорили др Душко Бабић и Драган Лакићевић. Након занимљивих и инспиративних излагања, ученици и професори рецитовали су своје омиљене сонете. За то време, посетиоци класичних радионица могли су да уживају у радионици Ноела Путника, професора класичних језика из Филолошке гимназије из Београда, под називом Све боје елегијског дистиха, у којој се могло чути о појави и функцији елегијског дистиха.

У поподневном делу дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена је збирка песама Ако љубав нисмо др Душка Бабића, песника и директора Филолошке гимназије. О књизи су говорили Драган Лакићевић, Ноел Путник и Маја Стокин. У пријатној атмосфери песник је читао своје стихове, а доживљај су употпунили и ученици Ваљевске гимназије који су извели песму Радуј се, душо, коју су сами компоновали.

У истом термину, учесници класичних радионица слушали су о Марцијаловим епиграмима – руднику елегијских дистиха. Радионицу су осмислиле и водиле професореке Јелена Савић и Јелена Рудовић.

У вечерњим сатима, у свечаној сали Карловачке гимназије, ученици Ваљевске гимназије извели су представу Злостављање према приповеци Иве Андрића. Представу је режирао Млан Поповић, професор српског језика у Ваљевској гимназији, а маестрално су је извели, по оцени публике, Доротеа Вуковић и Вељко Ускоковић, ученици Ваљевске гимназије.

У препуној Свечаној сали Карловачке гимназије 9. марта гост песник био је Матија Бећковић. Публика је имала прилику да сат и по времена ужива у поезији коју је говорио сам песник, као и да песнику постави питања и поразговара са њим. Дружење је настављено у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, где је приређен Округли сто на тему Поезија Матије Бећковића. Двадесетак професора и ученика све три гимназије излагало своје радове. Песник није крио своју радост и задовољство.Округли сто водила је Лела Росић, професорка Филолошке гимназије.

Ове године Сусретима су се придружили и професори класичних језика Филолошке и Карловачке гимназије са својим ученицима. Акценат је био на активностима којима се промовише српски језик, књижевност, култура, љубав према поезији и литератури, уопште, као и класични језици. Филолошки сусрети јединствени су и по заједничком наступу ученика, књижевника, књижевних критичара и професора.

Говорећи о стваралаштву појединих писаца, ученици показују умеће пажљивог читања и вештог тумачења прочитаних дела. У свим активностима акценат је, пре свега, на ангажовању ученика. Ученички књижевни сусрети појачавају самомотивацију, снаже читалачку радозналост, стварају нове моделе креативног писања, упућују ученике у токове савремене културе. Ауторка пројекта Филолошки сусрети је др Маја Стокин, професорка књижевности, сарадник у пројекту је Јелена Рудовић, професорка класичних наука, а читав пројекат је реализован уз помоћ Радована Ковачевића, директора Карловачке гимназије.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs