Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје!"
Иво Андрић

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ,,ЛИЦА", МАТЕА ПРОКИЋ

У понедељак 24. априла у Клубу Гимназијалац Ваљевске гимназије отворена је изложба фотографија „Лица“, Матее Прокић, ученице III/7. Матеа се представила својим вршњацима и ваљевској публици са преко четрдесет дечијих портрета. „Лица“ су послужила као повод да се визуелно истражи спектар емоција, као и да се испитају интеракције емотивних стања и ликовних феномена – боје, светлости и композиције.

О себи и својим фотографским искуствима Матеа је забележила следеће:

Матеа Прокић је рођена 29. новембра 1999. године у Ваљеву. Још као мала често би се докопала татиног фотоапарата. Иако није знала како тачно та справа функционише, некад би сатима шкљоцала унаоколо. Ипак, око је моћније од камере. И како Балашевић зна да каже :" Измислили су милион начина да време прође, а ни један једини да се заустави." Стога Матеа покушава, кад већ не може да заустави тренутак, оно да га бар сачува унутар својих фотографијa.

У вишим разредима основне школе била је члан фото секције наставнице Сандре Софронић и у малој групи, од свега 5-6 ученика, излагала своје фотографије поводом светског дана Рома 08. априла 2014. године. Пет месеци након тога, учествовала је у програмима радионице о важности фотографског документовања свакодневног живота људи у урбаним срединама, под називом "Ваљево без шминке", коју је организовао фото-колектив Belgrade Rаw.

Дружење са фотографијом и њено боље упознавање наставља касније у оквирима фото-секције Ваљевске гимназије, уз подршку и савете професорке Наташе Кристић. У широком опсегу онога што је привлачи као истраживача фотографије, посебну пажњу посвећује портретима. Више од свега, купила су је искрено насмејана дечија лица.

"Садржај фотографије рефлектује оно што лежи у фотографу, јер оно што видимо указује на оно што ми заправо јесмо."

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs