Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много"
Св. Николај Велимировић

IN MEMORIAM - СТАМЕН ИВАНОВ

IN MEMORIAM

Стамен Иванов

Професор Стамен Иванов је рођен у селу Барје код Болиселграда 29. новембра 1929. године.

Завршио је Природно-математички факултете у – група биологија у Београду.

Од 1955. до 1996. године радио је као професор биологије у Ваљевској гимназији, а неколико година је поред наставе обављао и функцију помоћника директора.

Стамен Иванов је преко четрдесет година на занимљив и популаран начин предавао биологију генерацијама ученика Ваљевске гимназије трудећи са младим људима приближи све феномене класичних биолошких наука - зоологије и ботанике, али и све тајне еволуције и модерних биолошких наука попут генетике. Код својих ученика је развијао радозналост, интересовање за биологију и љубав према природи и њеним лепотама. Његов кабинет је увек био опремљен најновијим наставним средствима, препаратима, филмовима, микроскопима, моделима, сликама  ... али је исто тако са својим ученицима био присутан и у ваљевском крају на многобројним научним излетима и пешачким турама на ваљевским планинама. За свој образовно-васпитни рад више пута је добијао оцену нарочито се истиче, а награђиван је и другим важним признањима и неколико пута ванредно унапређиван. Најбољи његови ученици га сматрају за идејног инспиратора младих истраживача у Ваљеву, а касније и у целој Србији.

Оно по чему ћемо га памтити је његова брига за уређивање и технолошки напредак Ваљевске гимназије. Волео је да учионица и кабинет лепо изгледају, плене чистоћом и буду савремено опремљени. Веома је заслужан за кинофикацију свих наставних области шездесетих година и увођење интерне телевизије осамдесетих година. Свим директорима је био десна рука у опремању школа новим наставним средствима, училима, модерним намештајем, зеленилом ... али и у обезбеђивању средстава за те намене.

Ипак оно по чему ће професор Стамен Иванова остати у вечном сећању генерација својих ученика, многобројних  колега, пријатеља и познаника су његов ведри дух, срдачност, отвореност и неусиљена комуникација са ђацима и колегама проткана често разним шалама и досеткама. Био је омиљен међу својим ученицима и познаницима, и на сусретима генерација често није могао да се определи са којом генерацијом ће на дружење, јер су све генерације желеле да он буде баш са њима.

Професор Стамен Иванов је био отворена књига, енциклопедија животне мудрости, Али и  добродушан и хуман човек, који је водио хуманитарне акције и до последњег свог дана помагао свима са којима се дружио. Памтићемо га као човека малог габарита, али великог људског формата, огромне животне снаге и веома позитивне личности, професоракоји је према својим ученицима гајио васпитачки и родитељски однос, пун коректности, праведности, љубави и разумевања.

Комеморација поводом смрти професора Стамена Иванова биће одржана у свечаној сали Ваљевске гимназије у четвртак 31. 08. 2017. г. у 11:00 часова , опело је у 13:00 часова у породичној кући у Карађорђевој 116, а сахрана у 14:00 на Грачанском гробљу у Ваљеву.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs