Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

На иницијативу Савета Европе, сваког 26. септембра обележава се Европски дан језика. Ваљевска гимназија се придружила обележавању, пригодним програмима испред свечане сале и у библиотеци школе. На неколико пунктова изложени су садржаји посвећени немачком, француском, латинском, руском, шпанском, српском и енглеском језику. Изложене су књиге на страним језицима, речници, симболи земаља, цитати писаца, панои, слике, стрип.

Школа је послала позив за мање групе ученика осмог разреда из ваљевских основних школа. Одазвали су се ученици са својим наставницима страних језика из три основне школе: ОШ „Андра Савчић“, ОШ „Милован Глишић“ и ОШ „Нада Пурић“.

Школа је послала позив за мање групе ученика осмог разреда из ваљевских основних школа. Одазвали су се ученици са својим наставницима страних језика из три основне школе: ОШ „Андра Савчић“, ОШ „Милован Глишић“ и ОШ „Нада Пурић“.

Најуспешније ученике, наше госте, даривали смо симболичним поклонима за труд и показано знање.

Ученици двојезичног одељења првог разреда, говорили су о развоју језика, о европској породици језика, осврнули су се на настанак и развој српског језика. Припремили су занимљивости о ромском, италијанском и турском језику.

Ученици осмог разреда су поводом Европског дана језика осмислили квиз и језичке игре којима су проверавали историју и развој језика од прасловенског до увођења народног језика у књижевност. Посебни задаци односили су се на Вуков рад на реформи језика и правописа. Анкетирали су учеснике радионица и посетиоце на тему зашто волим српски језик. Изложбом речника, језичких и правописних приручника као и литературе из области примењене лингвистике указали смо како се на занимљив начин може приступити проучавању српског језика, али и на важност познавања богатства библиотечког фонда.

За представљање појединих језика били су задужени ученици филолошких и двојезичних одељења, а за представљање шпанског језика побринула се наша некадашња ученица, сада професорка шпанског језика Невена Каљевић.

Марија Терзић, докторанд на Катедри за енглески језик Филолошког факултета у Београду била је гост на часу књижевности код филолога матураната и кроз интерактивни рад указала на значај и примену методологије проучавања књижевности током основних, мастер и докторских студија на Филолошком факултету.

У реализацији Европског дана језика учествовали су професори из Актива страних језика, Актива за српски језик и библиотекарка школе.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 84 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Настава Такмичења
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs