Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Свечаност поводом доделе Вукове награде др Војиславу Андрићу

Град Ваљево и Ваљевска гимназија организовали су свечаност у суботу, 11. марта 2023. године, са жељом да укажу да је Вукова награда др Војиславу Андрићу признање једној целовитој личности, граду и школи, али и подстицај многима, а пре свега ученицима и професорима, да и они буду успешни на Вуковом трагу.

Вукова награда је најпризнатија српска просветитељска награда. Културно-просветна заједница Србије установљава и додељује Вукову награду за изузетан допринос развоју културе, просвете и науке у Републици Србији и свесрпском културном простору.

Професора Војислава Андрића за добитника Вукове награде предложили су председник Српске академије наука - академик проф. др Владимир Костић и академици – ваљевски гимназијалци: академик Матија Бећковић, академик проф. др Александар Лома, академик проф. др Миодраг Матељевић, академик проф. др Миодраг Лома, проф. др Владимир Мићић и новинар и публициста Милош Јевтић. Предлог су подржали Ваљевска гимназија, Друштво математичара Србије, „Абрашевић” Ваљево и Модерна галерија Ваљево.

На основу текста предлагача, жири за додељивање 59. Вукове награде дао је следеће образложење:

Професор др Војислав Андрић је доктор методике математике из Ваљева. Непуних пет деценија посвећен је афирмацији математике као науке и наставног предмета, стручно-педагошком раду са ученицима и наставницима, као и доследном залагању за афирмацију просвете, културе и спорта широм наше земље. Посебно треба истаћи његово дугогодишње деловање у развоју Ваљевске гимназије. Најпре је радио као професор, а потом и као директор у три периода и са својим колективом Ваљевску гимназију уврстио је у ред најугледнијих школа у Србији. У области математике објавио је 51 књигу у преко 70 издања у тиражу од близу милион примерака, а уџбеници за основну школу су преведени на језике националних заједница. Објавио је 40 стручних и научних радова и реализовао 41 саопштење на конференцијама и симпозијумима међународног нивоа. Имао је 121 саопштење на семинарима и стручним скуповима у Србији, а реализовао је више од 80 акредитованих семинара за наставнике. Учествовао је као предавач у више од 60 летњих и зимских школа младих математичара, а велики број је и сам организовао. Такође, организовао је највећи број републичких и савезних такмичења и олимпијада за младе математичаре. Укључен је у рад Истраживачке станице у Петници као један од оснивача, предавача и стручних сарадника. Тренутно је ангажован као руководилац Математичког клуба „Диофант” у Ваљеву, који има разгранате активности у области рада са младим математичарима, издавачкој делатности и на плану усавршавања наставника. Захваљујући раду проф. Андрића математика је многим ученицима постала омиљен предмет. Као председник Друштва математичара Србије, значајно је унапредио облике и методе рада са обдареним ученицима у Србији и област стручно-методичког усавршавања учитеља и наставника математике. Обављао је неке од најзначајнијих државних послова у култури. Његов допринос развоју уметничког аматеризма видљив је у повезивању Ваљевске гимназије и КУД „Абрашевић”. Деловао је и у спорту, био рукометаш ваљевског „Металца” и шабачке „Металопластике”. Обављао је и највише функције у Рукометном савезу Србије.

Добродошлицу је пожелео хор химном Ваљевске гимназије, а затим и композицијом Џез канон. Хором је дириговала професорка Николина Нинић.

Поздравну реч на свечаности имали су најпре, градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, а затим и директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић.

Многобројни говорници, колеге, сарадници и пријатељи обратили су се и покушали да приближе разноврсна поља деловања др Војислава Андрића у образовању, култури и друштвеном животу уопште: др Вера Ваш, дугогодишња професорка српског језика и књижевности у Ваљевској гимназији, Иванка Томић, професорка математике у Ваљевској гимназији, Душан Арсенић, архитекта и дизајнер, Милица Максић, учитељица др Војислава Андрића, мр Снежана Стевановић, професорка Музичке школе „Живорад Грбић”, проф. др Зоран Аврамовић, председник Кулурно просветне заједнице Србије и Живорад Ајдачић, секретар Културно просветне заједнице Србије, Милош Јевтић, новинар и публициста, Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, Владица Спасојевић, некадашњи рукометаш, проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије.

Водитељи програма били су Софија Ненадовић III-1 и Петар Ускоковић II-2.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs