Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Насмешите се са много доброте и мало, мало горчине. Опростите животу и свету што нису савршени."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Билингвално одељење

Ваљевска гимназија и ове школске године,по други пут у својој понуди одељења има и двојезично одељење друштвено-језичког смера. Ово одељење настало је као плод изузетне сарадње наше школе са Француском и Немачком амбасадом тј.Француским и Гете Институтом , а уз подршку Министарства просвете и локалне самоуправе. Професори који део наставе изводе на немачком или француском језику претходних година су се припремали у земљи и иностранству. Током школске године континуирано су се припремали у школи и на стручним семинарима организованим од стране Француског и Гете Института, а део свог годишњег одмора провели су у Немачкој тј. Француској похађајући интензивне курсеве језика. Ово је за њих била прилика да поред усавршавања језика, размене своја искуства са колегама из других земаља. Професори који део наставе реализују на немачком језику боравили су у Дизелдорфу и Манхајму а њихове колеге у Вишију и Монпељеу у Француској . Овог лета одлазе на стручно усавршавање у Безансон у Француску, односно Берлин и Франкфурт у Немачку.



Циљ овакве наставе је модернизација, подизање квалитета, имплементација савремених метода , развијање језичке компетенције ученика у најразличитијим областима. Двојезична или вишејезична одељења постоје свуда у Европи а ми смо једна од 8 српских школа која ученицима пружа могућност да се образују на овај начин. Ученици који похађају ово одељење по завршетку школовања ће стећи двојезичну диплому која им омогућава да своје школовање наставе у земљи или на неком од европских универзитета.

Одељење је са радом почело у септембру 2013 али је свечано отворено посетом министра просвете Томислава Јовановића и амбасадора Француске, његове екселенције Франсоа Гзавијеа Дениоа 27. новембра 2013. Његова екселенција Вилхелм Хајнц, амбасадор Немачке посетио је Ваљевску гимназију 7. марта 2014 . Током ове две посете, ученици билингвалног одељења имали су прилике да у својој учионици упознају високе представнике министарства просвете и амбасада Немачке и Француске у Србији.

За ученике осмог разреда организује се припремна настава из француског и немачког језика петком у 19 и 30 у Ваљевској гимназији .

Први утисци ученика билингвалног одељења

Билингвално одељење је нешто много више од оног што сам ја очекивао. Сви заједно се много трудимо око језика па и професори који су стварно изванредни. Надам се да ће се овај труд исплатити.
PS. Децо, уписујте билингвално!
Милан Ерчић

У почетку је постојао страх, али и љубав према француском језику. Мислим да није тешко, професори имају разумевања а часови са лектором су изузетно корисни за усмено изражавање на француском језику.
Јелена Јовановић

Задовољан сам досадашњом наставом на немачком језику. Можемо доста повећати наше знање немачког језика што је уједно главни циљ. Градиво на немачком не представља ми никакву препреку и веома је занимљиво. Верујем да ће се количина градива прилично увећати, а да се при томе неће негативно већ позитивно одразити.
Виктор Павловић

Мислим да је билингвално одељење сјајно ако волите немачки односно француски језик. Искрено мислим да нам такође пружа широк спектар могућности а поготово ако желите да научите језик и студирате у иностранству. Пре свега научићете и стручну литературу из математике, информатике, историје, биологије, физике и хемије.
А имаћете и могућности да полажете испите из језика и да достигнете ниво C1 уз одличне професоре и мало труда. Уколико учите немачки језик бићете смештени у комплетно опремљен кабинет са одличном литературом.
Анђелка Џида

И након положеног пријемног испита и уписа на билингвално-одељење, још увек сам се плашила да нећу моћи да пратим наставу јер немам неопходан ниво знања француског језика. Сада, при крају прве године, сводећи утиске закњучујем колико се моје знање француског унапредило.
Јана Секулић

Билингвално одељење у потпуности је испунило моја очекивања. Моје знања немачког језика је унапређено у многоме, а речник ми је обогаћен, како стручним, тако и свеопштим појмовима. Свакоме ко жели наведено, топло препоручујем уписивање овог одељења.
Матеја Манојловић

Билингвално одељење је идеална прилика да се страни језици побољшају у што већој мери. У потпуности је испунило моја очекивања.
Ана Брајовић

Када сам одлучио да упишем билингвално одељење, мислио сам да се нећу снаћи и да ће ми бити тешко. Сваки почетак је тежак, али временом сам се навикао. Професори су веома коректни према нама и веома сам задовољан досадашњим искуством. Надам се да ће тако и остати и да ће нам сваке наредне године бити све боље и боље. Мислим да је овај смер одличан и да нам отвара путеве ка целом свету. Драго ми је што сам део првог билингвалног одељења у Ваљевској гимназији.
Вукашин Матић

Ваљевска гимназија и билингвално одељење су испунили сва моја очекивања. Надам се да ћемо ускоро успоставити контакт са неком француском гимназијом и стећи нове пријатеље.
Тодора Ђурашиновић

Наше одељење се дели на групе на часовима који се изводе на страном језику. То је одлично за учење јер у мањој групи сваки ученик има прилике да се искаже , и професори имају времена за сваког ученика.
Миња Церовић

Билингвално одељење је испунило моја очекивања. Усавршили смо своје знање страних језика. Професори су одлични и много нам помажу.
Алекса Илић

Осмацима бих препоручила ово одељење јер је заиста посебно, модерно и отвара врата бројних факултета у земљи и иностранству.
Милица Крстић

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 73 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs