Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Новица Параментић

Постоје разне приче о томе ко су специјалци и шта је специјализовано математичко одељење, али ви верујте само специјалцима.

Ја сам Новица Параментић, ученик СМО-а у генерацији 2006/2010, тренутно студент друге године Електротехничког факултета. Као мало „старији и искуснији“ са сигурношћу могу рећи да сам уписивањем СМО-а, тада на великој раскрсници донео најбољу одлуку, а све касније је био логичан спелт околноси. И зато сматрам да би било добро када бих још некоме, ко је пред важном одлуком, дао добар савет.

У основној школи нисам обожавао физику и математику, али су то били предмети који су ми ишли од руке и у којима је увек било места за напредак. Зато није нужно да сте били на републичким такмичењима и нешто слично. Таленат је корисна ствар, али рад је најважнији. Ако вам и радне навике нису јача страна, не морате се плашити, и то се стиче, можда брже и лакше него на другим смеровима.

На великој прекретници 2006-е, искрено, нисам знао шта ме тачно чека у СМО-у, али сам осећао да би то могло бити право место за мене, као изазов и припрема за даље школовање. Наравно да нисам знао ни који бих факултет уписао, али су и мени рекли да ће се то временом и искуством некако решити. После свега увидео сам да сам за четири године проведене у гимназији добио много више него што сам могао и претпоставити.

Конкретно, предмети су конципирани тако да обухвате све што је потребно будућем студенту приликом пријемног, током прве, а евентуално и током друге године студија (наравно уколико се определи за неки од природно-техничких факултета, или неки други факултет где се за пријемни полаже математика). Ради се по плану и програму Математичке гимназије. Математика и програмирање подељени у неколико предмета и физика су ствари на којима се заснива цела прича. Међутим, за правилан развој мишљења и личности ту су остали предмети, као и богата културно-уметничка страна гимназије. Тако да је уписивање СМО-а најбоље улагање у себе и светлу будућност. Лепо звучи када се каже да специјалци не брину, као остали, када дође време уписа на факултет, или на нижим годинама студија, али то је последица рада и навика које се стварају током гимназијских дана. Нема велике љубави без велике радости, али ни без велике патње. Такав је живот, а то ћете све проћи у СМО-у. Неће увек бити лако, биће потребно доста труда да се све постигне, али је свакако исплативо и слатко на крају. Уписивањем овог смера, циљеви се постављају мало више у односу на остале средњошколце, и на том месту се стварају људи који ће сутра умети да мисле својом главом. Начин размишљања, прилазак проблему и његово решавање, то је можда подједнако важна ствар која се „учи“ на овом смеру. Исто тако битна ствар у школовању је друштво, а када се на једном месту саживи мања групица људи са сличним склоностима, онда тај осећај повезаности траје цео живот. Неизмерно је леп осећај када се сетим свега што сам прошао са мојим одељењем.

Бити специјалац је част, али и обавеза првенствено према себи. Када се за четири године матурант, поносни специјалац, окрене иза себе и сагледа све кроз шта је прошао, знаће и осетиће да га онај старији специјалац није преварио када му је рекао шта би било најбоље да упише. До тада остаје да ми верујете на реч.

Слободно ми можете послати нека конкретна питања на Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Ако мислите да није то баш све тако, да је лако причати кад се све заврши, питајте и моју сестру Невену, која је сад друга година најбољег смера.

Срећно у избору, и нека ваше одлуке означе лепше сутра.

Новица Параментић
СМО генерација 2006-2010
студент друге године Електротехничког факултета

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 32 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Novica Paramentic
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs