Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Радост је привилегија оних који скромно мисле о себи."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Међународни дан матерњег језика

Речи су најмоћнији лек који је човечанство користило

У петак, 1. марта, обележен је у нашој школи Међународни дан матерњег језика коме је сваке године посвећен 21. фебруар. Овај програм први је у оквиру манифестације Март, месец српског језика.

На самом почетку представио се професор музичке културе Марко Томић композицијом Све што желим у овом тренутку, а затим су водитељи програма, Бојана и Андреј, говорили о значају овог дана за сваки народ, али и за појединца. Причу о језику употпунила је Александра Јевтић, ученица трећег разреда филолошког смера, указавши на актуелну језичку ситуацију у нашој земљи.

Затим је Лазар Петровић, ученик II2, који говори турски, руски и шпански, разговарао са Милицом Милетић, ученицом одељења I3, на турском језику. На овај начин ученици су се подсетили славног султана Мехмеда који је освојио Цариград 1453. Лазар је за ову прилику припремио и превод текста.

Снажном емоцијом одушевила је присутне Милица Томић, ученица III6, која је говорила песму Прва љубав Марка Милошевића, а потом је публика уживала у композицији Земља од ЕКВ –а. Певале су Јана Чулић и Дуња  Максимовић, ученице I3, уз клавирску пратњу Чарне Ђурић, ученице III8.

Другу републичку награду Друштва за српски језик и књижевност и Министарства просвете за најбољи писмени задатак добио је Богдан Петровић, II5. Део рада  Лирски јунак поезије Бранка Радичевића прочитао је овом приликом.

Након Богдана публика је чула део из награђеног рада К'о да су тужни испод чудне шминке Марије Глигорић, ученице III1, која је на књижевном конкурсу Гордана Брајовић освојила другу награду за прозу.

За овај догађај Лука Јовановић, IV3, припремио je композицију The Godfather“, док је Тамара Савић, ученица III8, говорила песму Стрепња Десанке Максимовић. Милица Милетић  причала нам је о значају српског језика из такмичарског угла.

Сам крај био је у знаку музике. Један од најпознатијих српских романтичара Бранко Радичевић, који би ове године славио свој 200. рођендан, написао је текстове неких од најпопуларнијих српских песама. У извођењу Здравка Чолића, свима је добро позната песма Пјевам дању, пјевам ноћу. Овом приликом, у част Бранка Радичевића, песму је извео Петар Ускоковић, ученик III2, уз клавирску пратњу Чарне Ђурић.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs