Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Животни циљ сваког појединца је увијек исти: напредовање у доброме."
Толстој

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара. Сваке године у нашој школи трудимо се да на пригодан начин обележимо овај дан и да укажемо на важност поштовања сваког језика, на језичку разноликост, на лепоту српског језика и бригу о очувању матерњег језика. Чланови литерарне и лингвистичке секције, као и чланови Клуба читалаца обележили су Дан матерњег језика у понедељак 22. фебруара сусретом у којем су ученици представили своје радове.

У уводном делу сусрета Катарина Јанковић ученица IV-6, говорила је о важности и сврси матерњег језика за један народ и подсетила нас да је матерњи језик део културног идентитета једног народа. Ученици седмог разреда говорили су стихове ,,После кише” Стевана Раичковића, а Јана Добрисављевић I-5 и Јана Митровић I-1 написале су овим поводом рад ,,О лепоти читања и писања”, који је Јана Добрисављевић прочитала.

Имали смо прилику да чујемо Мартину Трпчевску I-5, којој је македонски матерњи језик, како говори стихове Петра Кочића на македонском.

Ленка Николић II-4, представила је још један у низу школских часописа, који ће ускоро бити објављен. Реч је о новом лингвистичком часопису ,,Наша реч”, за који је заслужна Милена Петровић, професор српског језика и књижевности.

Ученици обдарени за рачунарство и информатику из одељења II-4, програмирали су фразеолошко-психолошки квиз и посебну језичку игру, коју је представила Катарина Радмиловић II-4.

Анђела Бјеличић и Милица Марковић из одељења II-4, написале су дијалог о употреби речи акт и актови. Теодора Митровић III-3 прочитала је свој рад ,,На шта мислим кад кажем да волим српски језик?”.

Ове године смо желели да посветимо пажњу песницима српске модерне и златном веку српске поезије, како га је називао Миодраг Павловић. Проф. Слађана Маријанац, библиотекар школе приредила је изложбу књига поезије наших песника: Шантића, Дучића, Ракића, Диса и Пандуровића, као и антологија српског песништва и новије српске лирике.

На крају сусрета, Милица Лукић IV-5, упознала је присутне са биографијом Владимира Лала Андрића, некадашњег ученика Ваљевске гимназије, једног од најзначајнијих савремених писаца и телевизијских аутора за децу, дугогодишњег уредника Редакције дечјег програма на ТВ Београд, а који нас је недавно напустио.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 79 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs