Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много"
Св. Николај Велимировић

Записали су о нама


„Све пролази, само реч остаје. Дивни сте! Хвала!“

10. VI 2014.
Ирина Лакић, финалисткиња Поетског конкурса

 

„Хвала свима! Врло заинтересована публика! Ђаци су били одлични и пажљиви. Питања на месту - волео бих да таква питања добијем и од мојих студената у САД! Видећемо се опет.“

3.VI 2014.
др Владимир Лукић, професор на америчком
StevensInstituteofTechnologyHoboken, NewJersey

 

„На дан победе Ваљевске гимназије 9. маја 2014. године, постављена је спомен плоча ђацима и професорима Ваљевске гимназије страдалим у рату 1941-1945. године.“

9.V 2014.
Матија Бећковић, академик

 

„Откривањем спомен-плоче, ученицима и професорима Ваљевске гимназије страдалим у IIсветском рату, на Дан победе, ова школа је показала да је одавно надмашила уске оквире наставних планова и програма и да врши много дубљу мисију.“

9.V 2014.
Милорад Белић, професор историје

 

„Увек је посебно задовољство боравити и свирати у гимназији. У овим сложеним временима за класичну музику подухват организовања концерта заслужује сву похвалу и захвалност. Ваш, с поштовањем“

11.IV 2014.
Александар Сердар, пијаниста

 

„Одбор за постављање Спомен плоче изгинулим професорима и ђацима Ваљевске гимназије у Другом светском рату-одржан састанак на 73-годишњицу од његовог почетка 27.III 2014. године и на 100-годишњицу Првог светског рата - у нади да више неће бити ни ратова ни оваквих табла.“

27.III 2014.
академик Матија Бећковић

 

„Одбор је на данашњем састанку одлучио да не руши него да сагради и постави нову спомен плочу страдалим професорима и ученицима Ваљевске гимназије. Са уверењем да чинимо добро дело помирења и исправљања неправде, желимо да умиримо српску историју и апсурде подела.“

27.III 2014.
др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју

 

„Била ми је част и велико задовољство да држим предавање у надалеко чувеној Ваљевској гимназији. Велико хвала директору,професорима и ђацима на изузетном гостопримству и изванрендној организацији.“

27.III 2014.
Станислав Сретеновић, историчар

 

 

 

„Кад дођох у било који град, а у било који град дођох врло касно, акад дођох у било који град, у њему заувек оставих своје стихове.”

15.V 2013.
Нина Петров, победница Десанкиног конкурса, Зајечар

 

„У Вама живи моћна и недостижна Десанка; све је импресивно инезаборавно; Хвала вам!”

15.V 2013.
Мира Новковић, професор

 

„Заволех Ваљево. ☺“

15.V 2013.
Дарко Перић, прошлогодишњи победник Десанкиног конкурса

 

„Било ми је и овако и онако, али вечерас је све легло на своје место.Узбуђен сам, срећан и захвалан и надам се да ће оваквих сусрета бити напретек. Од срца.”

21.III 2013.
Душан Спасојевић, драматург

 

„Хвала за пријатан дан! Све је било лепо од гимназије, која ме јевратила у школске дане, до гостољубивих домаћина и пажљивих ученика.Волео бих да поново дођем.”

28.II 2013.
Драган Попадић, социјални психолог

„Јединствен је доживљај излагати пред тако заинтересованом ипажљивом публиком, нарочито када је тема наша трагична прошлост.Захваљујем домаћину за незаборавно дружење.”

28.II 2013.
Др Милан Кољанин, историчар

 

„Нама је било задовољство да гостујемо и сарађујемо. Искрено сенадамо да смо и ми испунили ваша очекивања. До поновне сарадње.”

28.II 2013.
Марлена Павловић, председница Српско-јеврејског певачког друштва

 

„Драги моји ученици и колеге гимназије из Ваљева срећна сам штосам четврти пут у вашем дивном граду. Да ли сте свесни колико сте богатишто сте потомци свих ратова на Балкану, песника, научника. Поносите сесвојим градом, волите га и градите и чувајте га да буде што лепши. ”

28.II 2013.
Софија-Сања Демајо Лунгиновић

 

„Како је лепо бити у Ваљевској гимназији, и још говорити уДесанкино име, и то онима у које је увек веровала - младима.”

21.II 2013.
Рада Ђуричин, драмска уметница

 

„Срећна сам што сам била гост у Ваљевској гимназији. Вече је билоизузетно пријатно, осећала сам се као код куће, јер је Ваљево мој град (град мојемајке, мог деде, моје нане и тетке-породица Теофиловић-којом се поносим).”

11.II 2013.
Милица Величковић

 

„У ову гимназију нисам ишла, али као да јесам, јер су у њу ишлимноги моји: отац, стриц, сестре… Волела бих да сам гимназијалка!”

11.II 2013.
Радмила Лазић, песникиња


„Драги ваљевски пријатељи, велико је задовољство бити поново уВаљеву, где смо толико пута ишли у сусрет књижевности. Дивна сала, публика...”

30.I 2013.
др Александар Јерков, књижевни критичар

 

„Дивна публика, дивна атмосфера, дивни људи и ВЕЛИКО моје задовољство што сам поново наступио у најдивнијој дворани! Велико хвала за све! Срдачно ваш,

24.I 2013.
Никола Здравковић, пијаниста


„Хвала вам пуно на љубазности. Видећемо се још за званичноотварање двојезичне секције и за припрему те нове године која ће бити богаташто се тиче наше сарадње.”

14.XI 2012.
Елизабет Жуан, Француски културни центар

 

„Увек се узбудим улазећи у ово здање. Навиру успомене из дечачкихи младићких дана. Тако је било и данас. Хвала вам на гостопримству, и наданашњем новом узбуђењу.”

5.XI 2012.
Мики Јевремовић (генерација '59)

 

„Ваљевска гимназија је надрасла себе као што су њени најбољи ђацинадрасли Ваљево.”

2.XI 2012.
Петар Арбутина, књижевни критичар

 

„С радошћу долазим у гнездо ваљевске младости, наде и напретка.”

2.XI 2012.
др Душан Иванић

 

„Похађати Гимназију у Ваљеву посебан је доживљај. То је установа која од1870. године у континуитету, богати нашу културу, просвету, науку и уметностбројним великанима и вештинама. Она је истински светионик знања и вештина.”

2.XI 2012.
Дејан Ристић,управник Народне библиотеке Србије

 

„Под истим сводом Десанка и ја били смо у Гимназији у различитом временском добу. Има ли веће части. Све похвале за добро организован догађај.”

2.XI 2012.
Јелица Стојановић, Општина Ваљево

 

„Лијепо је искуство видети Гимназију као што је Ваљевска, у којој свеврви као у кошници.”

2.XI 2012.
др Станиша Тутњевић

 

„Под високим сводовима старе Ваљевске гимназије Десанкинистихови се најдубље доживљавају.”

2.XI 2012.
др Нада Мирков Богдановић

 

„У Гимназији на представљању Десанкиних дела у славу Десанке Максимовић 2. XI 2012. године (два дана после њене крсне славе Светог Луке).”

2.XI 2012.
академик Матија Бећковић

 

„Са великим задовољством посјетили смо вашу школу са студентима друге године студија Licence Frontièresdu Vilont, Универзитета у Паризу. Надам се да ћемо и у будућности видети неке и од ваших ученика на нашем програму. Од срца пуно успеха у увођењу билингвалног програма!”

3.X 2012.
Тамара Милошевић, координатор и професор на Licence Frontièresdu Vilont

 

„Ваљевској гимназији са пријатељством и великим загрљајем од овогшпанског песника који носи Ваљево у свом срцу.”

26.IX 2012.
Дон Антонио Порпета


„Мој живот и стваралаштво, професионалну и спортску каријеру обележили су вредан и систематичан рад, посвећеност, ентузијазам... Ваљевска гимназија је у свему томе била и остала снажан ослонац, огромна инспирација и велика љубав.”

18. V 2012.
проф. др Војислав Андрић

 

„Срдачно гостопримство,добра организација, пуно прилике за ученике да истражују у врстама изражавања - све радите у својој школи, поготово ова дивна манифестација конкурс Десанка Максимовић је постало инспирација коју носимо назад у своју школу. Хвала, на окупљању ових креативних младих уметника и на поверењу које сте указали њиховим делима. Они су то оправдали. Уживала сам у стиховима. Утицај ће бити далекосежан.”


15.V 2012.
Јасна Марковић, Гимназија „Живорад Јанковић”, Нови Сад

 

„Још само један незабораван портрет у дневнику мојих успомена! Једва чекам поновни сусрет.”

15. V 2012.
Слободан Мићић

 

„У Бањалуку ћу да одем са једним домом више!”

15. V 2012.
Срђан Ћурлић, ученик

 

„Четврти пут у финалу - мало ли је! Лепо је у Ваљеву. Поздрав колегама из Гимназије.”

15. V 2012.
Душанка Мишков, Бачка Паланка

 

„Выражаем глубокую признательность за радушный приём, за замечательные экскурсии. Надеемся на дальнейшее сотрудничество с педагогами и учащимися наших образовательных учреждений. Ждём Вас в ГБОУЦО 2006 в Москве.”

20. IV 2012.
Галина Андреевна Харитонова и Елена Евгеньевна Игнатевна

 

„Увек сам радо долазио у Ваљево због добрих другара и опуштене атмосфере, а сада је још лепше доћи са медаљом са ЕП. “

12. III 2012.
Веселин Вуковић,савезни селектор рукометне репрезентације

 

„Mein Besuch am Gymnasium Valjevo: Es ist eine sehr schone, freundliche Schule mit einem tollen, motivierten Kollegium. Ich habe mich sehr uber die Einlading zur Schul-slava gerfreut! Das war wunderschon, ich freue mich auf weiterhin gute Zusammenarbeit!”

25. I 2012.
Jakob Konrath - Goethe Belgrad

 

„Драги домаћини, изузетна је част и задовољство бити Ваш гост. Хвала на предивној вечери и славите Доситеја и убудуће. Срдачно”

19. I 2012.
Јелена Вукчевић, Задужбина „Доситеј Обрадовић”

 

„Љубазним домаћинима, за лијепо вече уз сјајне младе поштоваоце Доситејевог дјела и вјечне младости.”

19. I 2012.
др Душан Иванић, професор Филолошког факултета

 

„Поштовани ученици и професори, изузетан је осећај боравити у Ваљевској гимназији, изузетној, вредној и богатој знањем, духом и племенитим људима. Вече посвећено Доситеју Обрадовићу показало је да нас име и дело Доситејево веже и сада и трајно. Хвала за посебан доживљај и будуће Доситејевце. ”

19. I 2012.
Мирјана Драгаш, управник Задужбинe „Доситеј Обрадовић”

 

„ValjevskaGimnazija- It was a pleasure coming to your beautiful school and meeting sо many great students. I look forward to coming again.”

7. XII 2011.
Ен Мари Мур, aташе за културу америчке амбасаде

 

„Лепо вече, са великим В достојној кући и достојан Гост Љуба Михаиловић, некадашњи ђак Славне Гимназије Ваљевске!”

24.XI 2011.
Радован Бели Марковић, песник

 

„Било је дивно и пристојно. Опет сам био у Гимназији. Диван осећај.”

24. XI 2011.
Љубомир Михаиловић, писац

 

„У прохладно вече било нам је топло око срца на правом месту и са правим људима у најлепшој сали у Србији.”

23. XI 2011.
др Срђан Цветковић, историчар

 

„Драги гимназијалци и професори, са радошћу и узбуђењем сам вечерас био у нашој школи. Ученичко дежурство, чист и уредан простор, скромност и пажња професора и ученика пријају.”

22. XI 2011.
др Драган Васиљевић, електроинжењер

 

„Са изузетним задовољством сам свирао у вашој предивној сали публици која је преносила предивну енергију.“

25.I 2011.
Јован Богосављевић, виолина

„Као и увек предивно је бити поново у Гимназији и свирати у дивној сали пред дивном публиком. Честитам вам на предивној организацији. Ваљево је редак град који још одржава концерте класичне музике у Србији.“

25.I 2011.
С поштовањем Александар Сердар, клавир

„Дуго ћу памтити ово вече, диван амбијент у јединственој Гимназије.“

28.XII 2010.
Огњен Поповић, кларинет


„Хвала на инспиративној атмосфери која је допринела да се још више музиком приближимо.“

28.XII 2010.
Антонела Гргин, клавир


„Посебна је част свирати у вашој Гимназији – хвала на гостопримству!“

22.XII 2010.
Станко Симић, Јасмина Стојковић и Милица Живанић


„Посебну радост чини ми сусрет са Ваљевом Љубице Марић које је она толико волела носећи успомене до краја живота.“

22.XII 2010.
мр Борислав Чичовачки


„Нема школе која мирише тако лепо и тако посебно као наша. Не постоји ни једно друго место на којем увек имаш 18 година и где се осећаш као да можеш све. Ово вече је за мене било узбудљиво, надам се да се бар део осетио и у Свечаној сали.“

14.XII 2010.
др Драгица Павловић, професор


„Желим да изразим велику захвалност директору, господину Ковачевићу и породици Здравковић који су омогућили да наступим у овако предивном амбијенту и у сјајној атмосфери Ваљевске гимназије! Хвала пуно!“

13.XII 2010.
Тамара Ракић, клавир


„Захваљујем се директору Гимназије Ковачевићу као и професорима Милораду Белићу и Љубици Ножици на добро организованој промоцији књиге.“

10.XII 2010.

др Славко Ранковић


„Време проведено са пријатељима и ученицима Гимназије у Ваљеву време је проведено на најбољи начин. Надам се да је и другима било тако лепо.“

4.XII 2010.
др Панта Ковачевић, професор


„Са великом љубави, топлином и огромном искреношћу поново смо наступили у вашој предивној Гимназији! Да доживите још много, много година, од срца ваш.“

30.XI 2010.
Љубиша Јовановић, флаута


„Желим да изразим велику захвалност за велики ентузијазам у рад господина Ковачевића и господина Здравковића који су организовали ову предивну концертну сезону. Захвалан сам на указаном поверењу и увек присутан током пружања подршке и помоћи свим вашим иницијативама.“

30.XI 2010.
Александар Сердар, пијаниста


„Још дуго да се славе годишњице најлепше и једне од најстаријих Гимназија у Србији. Част ми је што сам свирао са својим бендом у вашој сали. Све најлепше!“

26.XI 2010.
Саша Ранђеловић, члан Неверних беба


„За све досањане снове...“

26. XI 2010.
Милан Ђурђевић, Ваљевска гимназија 1983-2010, Неверне бебе


„Задовољство је било појавити се на бини Свечане сале Гимназије после више деценија. Нестварно! Хвала свима.“

26.XI 2010.
Владан Ђурђевић, члан Неверних беба


„Увек је дивно доћи у Ваљево... као код своје куће... Волим вас и хвала на свему.“

26.XI 2010.
Јелена Пудар, члан Неверних беба


„Част је била наступати у једној од најстаријих наших Гимназија... С поштовањем...“

26.XI 2010.
Јана Шуштершич, члан Неверних беба


„Супер је било!“

26.XI 2010.
Владимир Ружичић, члан Неверних беба


„Vielen Dank dass ich bei euch sein und aus meinem Buch „Spiel mit dem Feuer“ Vorlesen durfte! Herzlich“

23. XI 2010.
Susanne Orosz


„Било ми је задовољство што сам поново у својој школи, у сусрету са бившим гимназијалцима и личним пријатељима.“

12.XI 2010.
Вида Џагић, Подпредседник Привредне коморе Србије


„Велико ми је задовољство да учествујем у вечерашњој трибини и да се опет сретнем са драгим људима.“

12.XI 2010.
др Зоран Јеремић, професор


„Част ми је и задовољство што сам говорио о читању, у Србији, овде у Ваљевској гимназији, поводом 140 година од њеног оснивања. Надам се да су ме слушаоци прочитали.“

11.XI 2010.
Сретен Угричић, књижевник


„Са великим задовољством сам одржао предавање о Слободану Јовановићу пред пажљивом, веома мотивисаном и захвалном публиком. Надам се да смо заједно одужили дуг великом Слободану Јовановићу и допринели да се његово дело врати у завичајно окриље. Поводом 140. годишњице Гимназије у Ваљеву, најсрдачније честитке. Нека божија милошта наставницима и ученицима подари снагу да истрају на путу којим су кренули њени животи.“

10.XI 2010.
Јовица Тркуља, професор Универзитета у Београду


„У Гимназији коју су учили и велики и мали, знањем и достојанствено, с мером и одличним познавањем трудили смо се да савременост повежемо са историјом, бар делимично сликом и речју, испричамо животну и делатну причу једног од највећих српских интелектуалаца Слободана Јовановића. За све прогоњене, заборављене и омаловажене „Тражим помиловање“ написала би Десанка.“

10.XI 2010.
Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник


„Било је јако занимљиво причати професорима Ваљевске гимназије о настави. Бити у Свечаној сали пред онима који су ми држали наставу пре 22 године помало је чудно али и лепо. Имао сам утисак да смо наставили причу коју смо давно прекинули, а у исто време сам осетио топлину и пријатељство из питања и коментара. Мислим да бисмо заједно могли доста тога да урадимо и побољшамо наставу у Гимназији. Као и увек радо ћу се одазвати позиву и радо ћу помоћи.“

25.VIII 2010.
проф др Горан Машановић


„Врло емотивно вече. После 30 година поново у сали Гимназије, окружен старим пријатељима. Трудићу се да поново дођем следеће године. Похвала Воји за организацију оваквог скупа.“

8.VIII 2010.
др Саша Коларов


„Велико je задовољство бити овде након 20 година, одржати предавање људима које волим и поштујем. Мислим да ћу се одазвати свим будућим манифестацијама овога типа. Биће ми част и задовољство.“

4.VIII 2010.
др Зоран Деспотовић


„Сјајан је осећај бити поново у Гимназији, овог пута у улози предавача. Посебно ми је драго што је Гимназија организовала овај скуп са циљем популаризације науке у временима у којима је она запостављена. Надам се да ће се овакви скупови понављати и свакако ћу радо учествовати.“

4.VIII 2010.
др Бранко Глишић


„Било је заиста сјајно боравити протеклих дана у згради у којој сам провео можда и најбоље 4 године живота и стекао пријатеље за цео живот. Уживао сам држећи предавања и врло сам расположен да помогнем Гимназији колико год могу .“

30.VII 2010.
др Горан Машановић

Локација на сајту: Почетна Записали су о нама
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Како је лепо бити у Ваљевској гимназији, и још говорити у Десанкино име, и то онима у које је увек веровала - младима.”

21.II 2013. Рада Ђуричин, драмска уметница
опширније...

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs