Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Радост је привилегија оних који скромно мисле о себи."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Записали су о нама


ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Thank you sincerely for the possibility to visit Valjevo High School! You have impressive history, tradition and quality of teaching.”

Wishing you all the best,

Kimmo Lahdevirta, Ambassador of Finland

30. III 2023.

„Гостовала сам поводом НИН-ове награде. Хвала на гостопримству и атмосфери! Уживала сам – у свом родном граду!”

22. III 2023.

Даница Вучићевић, добитница НИН-ове награде за 2022.

 

„У Ваљеву је отпочео отпор, у њему је рођена најбоља српска песникиња. Ваш и наш град нас обавезује! Хвала на дивном, књижевном дружењу.”

22. III 2023.

Милена Ђорђијевић, члан жирија за НИН-ову награду

„Почаствован позивом,

Срећан због дивног пријема, као поново позван и други пут. Хвала.”

22. III 2023.

Реља Дражић, издавач

 

„Величанствена академија достојна тридесетогодишњици помена на нашу Десанку. Честитка наставницима и дивљење њиховом ентузијазму.”

11. II 2023.

Бранислав Милокара

 

„Велики дани за велике људе. Била је част присуствовати једном оваквом дану.”

11. II 2023.

Сузана Радовановић МШ „Живорад Грбић”

 

„Величанствен дан за Ваљево и промоцију науке и културе у њему.”

11. III 2023.

Друштво математичара Србије

„Било је задовољство присуствовати догађају добијању Вукове награде господину Андрићу, као и организаторима овог догађаја, Ваљевској гимназији и Граду Ваљеву.”

11. III 2023.

Културно-просветна заједница Србије

 

„Свечана додела Вукове награде Воји Андрићу. Прекрасно, величанствено, незаборавно.”

11. III 2023.

Милица Максић, Војина учитељица

 

Гимназији на поклон необјављени стихови бивше ученице, Десанке Максимовић, на сећање:

„Не треба гатати.

Црне птице саме доћи ће.

И онда биће тама.

И онда – ништа биће.”

11. II 2023.

проф. др Бојан Ђорђевић

 

„Десанка која је радила у редакцији „Змаја“, нашег листа, оставила је неизбрисив траг у историји песништва. Њен ум сигуран је путоказ младим песницима колико је поезија важна за један народ!

Данас након 30 година од њене смрти остаје нам да негујемо оно што нам је са поносом оставила у наслеђе. Вечна јој слава и хвала!”

11. II 2023.

Михајло Алечковић, унук песникиње Мире Алечковић

 

У име Задужбине „Десанка Максимовић”

„Захвалност за дивно гостопримство и сјајан програм талентованих гимназијалаца поводом тридесетогодишњице смрти Десанке Максимовић. Била би поносна на све вас! Професори, ученици, библиотекари, велико хвала.”

11. II 2023.

Мирјана Станишић, секретар Задужбине „Десанка Максимовић”

„Драго ми је што је моја гимназија увек Ваљевска гимназија, одлучила да ме памти, као и што је ја памтим. За мене је Ваљевска гимназија ризница живота.”

23. XII 2022.

Милош Јевтић, новинар и публициста

 

„За успомену на дан када сам после много година крочио у ову предивну институцију, коју сам имао задовољство да похађам 80-их година прошлог века. Велика захвалност на изузетном гостопримству и жеља за будуће успехе и континуирани, на сваком кораку видљив снажни напредак.”

7. XII 2022.

Милан Мариновић, повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности

 

„На дан Св. Апостола Матеја 29. 11. 2022. године у Ваљевској гимназији са захвалношћу, љубављу и оданошћу.”

Матија Бећковић, академик

 

„Драгим пријатељима из Ваљевске гимназије честитамо 152. годину постојања са жељом да наставе рад у духу дугогодишње традиције.”

23. XI 2022.

Колектив Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице, директор Душан Павловић

 

„Превелико задовољство је било вечерас говорити о књизи Емира Кустурице, овде у мојој школи. Рекао ми је Кустурица да је одушевљен зградом Ваљевске гимназије.”

11. XI 2022.

др Мирослав Перишић, историчар

 

„Да сам којим случајем завршио овако сређену школу могао би од мене да буде много бољи човјек...”

11. XI 2022.

Емир Кустурица, режисер

„Хвала Ваљевској гимназији на одличној организацији Дана немачког језика, на срдачности и гостопримству.”

8. X 2022.

мр Александра Бреу, Софи Енгел, Љ. Филиповић, Суботица

 

„Поштовани,

Као родитељ деце која похађају вашу школу и члан Савета родитеља, желим да искажем поштовање и захвалност за комплетну организацију свечане доделе диплома матурантима генерације 2018-2022. године (и моје дете је било међу њима). Овим дивним свечаним чином испуњено је срце нас, родитеља, и деце, која то највише заслужују, јер им је протекле две године много тога, силом прилика ускраћено.  Надам се да ће и данас на својој прослави уживати заједно са вама који их испраћате на достојанствен начин у даљи живот. Срдачан поздрав и пуно успеха у даљем раду,”

10. VI 2022.

Весна Гођевац

 

„Придружујем се похвалама за организацију, пријем, топле речи добродошлице, лепу атмосферу, поклоне, посету Завичајном музеју писаца... Излагања колегиница су била подстицајна и занимљива а наши разговори о проблемима и размена искустава јесу непроцењива вредност овог нашег сусрета.

Хвала, Слађана, теби и твом директору и осталим Ваљевцима на учествовању у овом окупљању.“
Хвала свима на дружењу!“

1. VI 2022.

Наташа Марковић Атар, библиотекар Девете гимназије „Михаило Петровић Алас”, Београд

 

„Хвала домаћину за лепе тренутке, које је уприличила за школске библиотекаре.“

1. VI 2022.

Малина Жупањац, Подружница ДШБС за Рашки округ

„Трибина, домаћини и цела школа – предиван доживљај и срећа! Хвала Вам на свему и желим пуно успеха у даљем раду и животу.“

1. VI 2022.

Бојана Тошић Ранковић, библиотекар Техноарт Београд

 

„Велико хвала Ваљевској гимназији на литерарном часу поводом моје збирке песама „Тишине“! Захвална и срећна!“

25. V 2022.                 Јелена Јеремић, проф. грчког језика и књижевности, некадашња ученица Ваљевске гимназије

„Ово је моја школа. Она ми је била животни пасош. Радујем се када уђем у овај двор знања. Желим да нове генерације духом надмаше вредност и буду лого Србије.“

17. V 2022.

Милош Јевтић, публициста и књижевник

 

„Нема места где бих данас био радије од свечане сале Ваљевске гимназије, ни друштва које би ми било милије од младих песника из свих крајева српског језика, ни срећнијег повода од тридесетогодишњице Поетског конкурса Десанка Максимовић, ни згоднијег дана од Десанкиног рођендана… али спречен прозаичним обавезама, могу само мислима и овим речима да будем са Вама.

Братски, колегијални поздрав свим учесницима уз честитке победницима.“

16. V 2022.

Остајем Ваш,

Матија Бећковић

Le 5 avril 2022.

„Je suis honoré et heureux de remettre aujourd’hui au lycée de Valjevo le label France Education qui récompense l’engagement de son directeur et de l’équipe éducative de la section bilingue en faveur de l’enseignement de la langue et de la culture français.

Longue vie eu lycée de Valjevo!“

Pierre Cochard, Ambassadeur de France en Serbie

„Почаствован сам и срећан да уручим данас Ваљевској гимназији Европску језичку ознаку која награђује ангажман директора и образовног тима билингвалне секције у погледу учења језика и француске културе.

Нека дуго живи Ваљевска гимназија!“

5. IV 2022.

Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији

 

„Лета Господњег 2021, на дан школске славе, Св. Јована Златоустог с радошћу смо учествовали у прослави, осветивши славске дарове. Уживали смо у изузетном програму који су приредили ученици са професорима, који су на достојан начин представљали Гимназију.“

Божји благослов

26. XI 2021.

+Еп. Исихије

 

„Поштовани професори, ученици, драги пријатељи,

У времену тешких изазова желимо Вам срећан Дан школе, уз наду да ће ово раздобље проћи и да ће директори, колеге и ученици наставити дружење као што су то и до сада чинили.

У име запослених у Гимназији „Светозар Марковиоћ“ у Суботици и у своје лично име, срдачно Вам честитам Дан школе.“

23. XI 2021.

Веселин Јевтић, директор

 

„Драги ГИМНАЗИЈАЛЦИ,

Данас наша школа слави 151. рођендан и 115. годину постојања зграде Ваљевске гимназије. Традиција, школска зграда изузетне лепоте, досадашњи резултати, успеси ђака, залагање професора, културна делатност, издавачка делатност, а пре свега квалитетан рад обавезују нас да наставимо са успешним развојем наше школе.

Више од век и по Ваљевска гимназија изграђује стандарде инсистирајући на високим постигнућима својих ученика у науци, култури, спорту, истински цени и препознаје знање и развија креативност, подстиче радозналост и шири слободоумност. Због изузетних резултата матураната које смо испратили у јуну и због обавезе према новој генерацији ђака уписаних у Ваљевску гимназију настојимо да нашу школу одржимо једном од најбољих образовних установа, не само у Ваљеву, него и у земљи. Наша школа ужива висок углед у нашем граду, као и у културној и научној јавности Србије која уме да цени, вреднује и награђује праве вредности.

У очекивању да садашње генерације ученика и професора Ваљевске гимназије остану на једином могућем путу - путу културе, ведрог духа, позитивне атмосфере, квалитетних међуљудских односа, а пре свега пуне посвећености знању и стваралаштву, свим ученицима и запосленима искрено честитам 151. рођендан наше школе.

Будимо здрави у уживајмо у нашој школи.”

Срдачан поздрав,

23. XI 2021.

Предраг Јевтић, директор Ваљевске гимназије

 

„Поштовани господине директоре Јевтићу,

Хвала Вам на честитки! Све што сам радио било је укорењено у ваљаном основном и гимназијском образовању. Своја знања дугујем мојој учитељици и наставницима. Ваљевска гимназија је увек уобличавала дух Ваљева, у њему истрајавам, ту сам једино код куће! Молим Вас, пренесите моје срдачне поздраве Вашем колективу!”

С поштовањем,

6. XI 2021.

др Миодраг Лома, дописни члан САНУ, професор Опште књижевности на Катедри за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду

 

„Поштовани,

обраћам вам у име групе научника која је у сарадњи са Вашом школом реализовала део пројекта „Функционална храна 21. века - Природни производи из перспективе научника“. Захвални смо Вам на гостопримству и ангажовању, а посебно професорки Нади Нешковић. Уживали смо у комуникацији са Вашим ученицима, гостујућим професорима и грађанством у предивно уређеној свечаној сали Ваше гимназије. Било нам је задовољство и част да са Вама приведемо крају наш пројекат.”

Срдачни поздрави,

28. IX 2021.

др Јасмина Гламочлија, научни саветник, Миколошка лабораторија, Одељење физиологије биљака, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

 

„Драге колеге,

Била нам је част и задовољство посетити вашу гимназију, уживати у старом, очуваном здању, искреном гостопримству и угођају који пружа овако угледно и реномирано здање.

Будите поносни на себе, своје ђаке и своју Ваљевску гимназију!”

8. VII 2021.

Колектив Спортске гимназије

„Ваљевска гимназија,

златни храм знања у срцу града, дарује младости вредносну вертикалу достојанственог  трајања. Част је и понос којим се оплемењује живот, а ученичка животна оствареност је највиши смисао просветне мисије, као и личне испуњености.

Бити професор Ваљевске гимназије, васцелог професионалног бивства“

16. V 2021.

Јованка Божић, професор Ваљевске гимназије од 1976. до 2016.

 

„Захвална сам за прелепа дружења и увек одличну организацију. Све похвале.”

16. V 2021.

од срца Маја Стокин, професорка Карловачке гимназије

„Ово је заиста празник песништва! Хвала!”

16. V 2021.

Ивана Маринко, професорка Спортске  гимназије, Београд

 

„Освојила сам треће место. Ово је било феноменално искуство. ♥”

16. V 2021.

Јана Шошкић, ученица Филолошке гимназије Београд

„Поштоване колеге и сарадници,

Регионални центар за таленте Лозница, као образовна установа основана је са циљем да у свој рад, кроз различите форме и облике, укључује даровите ученике основних и средњих школа Mачванског и Kолубарског региона.

Преко две деценије континуирано и успешно, сигурни смо и на обострано задовољство,  сарађујемо са ученицима и професорима Ваљевске гимназије.

И сваке године заједничким радом и залагањем подстичемо и мотивишемо најбоље и највредније ученике да од себе увек траже и постижу више. Резултати регионалних и републичких такмичења и смотри научно - истраживачких радова ученика Ваше школе то и показују.

Смотре су само један вид такмичења где они показују резултате свог рада али оно што је неоспорно изузетно важно у оку Центра као сарадника али и као посматрача је, да сте школа са изузетно развијеним односом међусобног поштовања, уважавања и подршке на релацији ученик професор. И на томе Вам честитамо.

Данашња Смотра одржана у простору Ваљевске гимназије за нас је велико задовољство. Све тачно, јасно и прецизно организовано даје нам свима вољу за даљу успешну сарадњу.

Хвала Вам на поверењу. Надамо се да ћемо ускоро наставити  да радимо и да се дружимо у нека здравствено безбеднија времена.“

8. V 2021.

проф. др Војислав Филиповић, директор и Гордана Николић, стручна сарадница

 

„Драге колегинице и колеге,

Поштовани директоре,

За похвалу је да смо у оваквим околностима успели да „одржимо“ свечану седницу. Све је било са стилом, одмерено и лепо, у складу са традицијом наше школе.

Одличан говор директора, музичке нумере, рецитовање, историјат из Годишњака, а нарочито Теа Младеновић и њен литерарни рад посвећен школи - слика су духа Ваљевске гимназије.

Хвала колегама Милану Поповићу и Марку Томићу на труду, хвала ученицима на вољи и таленту, хвала свима нама заједно за лепоту коју живимо у нашој школи (изузимам ове тешке дане епидемије).

Срећно нам било и убудуће!“

 

23. IX 2020.

Вера Ваш, професорка српског језика и књижевности

 

„Поштовани господине директоре Ваљевске гимназије,

 

Уважени господине Јевтићу,

 

Поносан што сам некадашњи ђак Ваљевске гимназије, Вама, свим професорима и ученицима честитам велику годишњицу наше школе.

Ваљевска гимназија изникла је из ваљевске чаршије на ваљевској калдрми пре 150 година и она је већ век и по величанствена установа која просветом, науком и културом зрачи у српском друштву.

Увек када закорачим у прелепо здање Ваљевске гимназије осећам исто оно страхопоштовање као када сам пре скоро пола века први пут ушао у њу као ђак.“

С поштовањем,

23. IX 2020.

др Мирослав Перишић, историчар, директор Архива Србије и виши научни сарадник Института за новију историју Србије

„Поштовани директоре,

 

Вама, свим садашњим и бившим ученицима и професорима наше школе, честитам велики јубилеј - 150 година плодног рада.

Ваљевска гимназија била је и остала најсјајнија звезда у сазвежђу Центра галаксије. У њој смо стасали као људи, из ње су изашли бројни знаменити научници, истраживачи, духовници, песници, писци, сликари, глумци, музичари, лекари, инжењери, привредници, дипломате, државници, спортисти, професори. Без њиховог стваралаштва Ваљево и Србија били би далеко сиромашнији.

Планетарна пошаст није нам дала прилике да се окупимо поводом јубилеја, али Гимназија је вечна, па ће бити прилике и за то, а посебно за боље услове за образовне-васпитне делатности и остварење зацртаних амбициозних планова Одбора за обележавања 150 година. Сигуран сам да ће наша Гимназија и даље бити најсјајнија међу звездама завичајне галаксије.

Vivat Гимназијо и Ваљево моје!“

 

23. IX 2020.

Душан Михајловић, Колиба Михајловића на Кнежевцу, испод Малог Повлена 1347м

 

„Драги наши пријатељи,

Иза вас је век и по светле и успешне просветитељске мисије и истрајавање у неговању оног највреднијег – младости, лепоте и гимназијског духа. Са жељом да останете и даље успешни у свему што вас очекује и у нади да ћемо се у здрављу и радости састајати, дружити и сарађивати, од срца вам честитамо овај велики јубилеј.“

Срдачно,

23. IX 2020.

Колектив Карловачке гимназије и Бранко Стојков, в.д. директора Карловачке гимназије

 

„Поштовани професори, ученици, драги пријатељи,

У овим тешким временима, славите посебан дан којим обележавате 150 година постојања и успешног рада ваше Школе.

У времену тешких изазова желимо Вам срећан Дан школе, уз наду да ће ово раздобље проћи и да ће директори, колеге и ученици наставити дружење као што су то и до сада чинили. У име запослених у Гимназији „Светозар Марковић“ у Суботици и у своје лично име, срдачно Вам честитам Дан школе.“

23. IX 2020.

Веселин Јевтић, директор

Драги ваљевски гимназијалци,

Поштовани пријатељи Ваљевске гимназије,

У понедељак 23. новембра 1870. године на далеки (и надамо се вечни пут) кренула је наша школа - Ваљевска гимназија. Данас, 150. година после, иза наше школе су године раста од дворазредне ниже гимназије до звезда.

Тај дуг пут реализован у неколико различитих државних творевина, обележен са скоро десетину ратова, снажних друштвених криза и нестабилности, многих друштвених промена и образовних реформи, Ваљевска гимназија је успешно пребродила захваљујући вредном раду, стручности, ентузијазму и посвећености својих ученика и професора и добронамерности институционалних и личних пријатеља наше школе. Велики су образовни и васпитни резултати Ваљевске гимназије и прилична заслуга за развој науке, културе и других делатности у Ваљеву и Србији.

Још већи су домети ваљевских гимназијалаца у свим областима људског стваралаштва и скоро да нема делатности у којима своју школу нису код нас и у свету прославили њени ученици и професори.

У име тих светлих традиција и важних резултата свим ваљевским гимназијалцима и пријатељима Ваљевске гимназије честитамо јубилеј и желимо да и даље доприносе својој школи, Србији и светској цивилизацији.

Ваљевској гимназији желимо даљи успешан и динамичан развој и боље просторне услове за реализацију образовно-васпитне делатности. “

23. IX 2020.

Одбор за обележавање 150 година Ваљевске гимназије

 

„Поводом 150 година Ваљевске гимназије и исто толико њене веома успешне образовно-васпитне и просветитељске делатности, искрено честитамо велики јубилеј свим садашњим и некадашњим ученицима и професорима наше школе.

Ваљевској гимназији желимо пуно успеха у неговању љубави, рада, знања, критичности, креативности, слободоумности, хуманости и других истинских цивилизацијских вредности и нове, значајне стваралачке домете у областима науке, културе, спорта...

Жеља нам је и верујемо да ће град Ваљево и Република Србија пронаћи могућности да, због евидентних заслуга, а поводом јубилеја, будућим генерацијама ваљевских гимназијалаца обезбеде просторне предуслове и савремену опрему неопходне за продуктиван једносменски рад, још значајнија постигнућа у низу многобројних наставних и ванннаставних активности и неговању богате традиције Ваљевске гимназије. “

23. IX 2020.

Удружење Ваљевски гимназијалци

„Ученицима Ваљевске гимназије, садашњим и бившим, свим професорима, запосленима и руководиоцима који раде, или су радили у овој школи и свим грађанима Ваљева, честитам велики јубилеј – 150 година Ваљевске гимназије!

Ваљевска гимназија је једна од најбољих школа у Србији, а сигурно најзначајнија институција у Ваљеву! Из ове школе су излазили најумнији грађани Ваљева који су дали свој печат у ономе чиме су се бавили! Поред чувених научника, књижевника, уметника, спортиста и професионалаца у разним областима, највеће богатство ове школе су сви њени ученици који су век и по доприносили напретку нашег града, Србије и света!

Град у коме ради оваква институција каква је Ваљевска гимназија има част и обавезу да помогне у њеном напретку и развоју. Ваљевска гимназија је школа чија судбина одређује и судбину Ваљева!

Ваљево и Ваљевска гимназија деле исту судбину и заједно ће се борити за што бољу и светлију будућност!“

23. IX 2020.

Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева

 

„Руководству, запосленима и ученицима Ваљевске гимназије честитам 150 година постојања ове угледне образовно-васпитне институције.

Честитам вам овај важан датум. Ваљевска гимназија је образовно-васпитна установа која је углед стицала током дугог времена. Школа је током свог постојања, услед промена у организовању, мењала име, али је остала симбол плодотворног васпитно-образовног рада. О томе сведоче бројни великани научне, филозофске, књижевне мисли, духовници, сликари, драмски уметници, новинари, спортисти, музичари, политичари који су похађали ову школу.

Образовање је темељ развоја друштва и државе. То потврђују и доказују школе попут Ваљевске гимназије, које образују и негују младе таленте кроз деценије.“

20. XI 2020.

Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.

Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki


„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года

Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета


„Није било тешко пронаћи инспирацију у овом простору, окружени традицијом и модерношћу, љубазним и предусретљивим домаћинима и паметним младим људима. Јединствен простор и људи. Хвала на свему!“

28. II 2020.

Библиотека плус (Зоран Хамовић, др Далибор Петровић, др Тамара Вученовић)


„Радост и уживање је био сусрет са ђацима и професорима Ваљевске гимназије у којој смо први пут. Емитовали смо прву епизоду серије о Доситеју. Мислим да би Доситеју било пуно срце да је видео са каквом пажњом су ђаци гледали причу о његовом детињству. Хвала на гостопримству.“

12. XII 2019.

Валентина Делић, редитељ серије Радио телевизије Србија


„I came here for a short talk about space and software and I left inspired by all these brilliant students who seemed to have no end in sight in their curiosity and need to learn. It was my privilege to be here and I know that one day students in this class will do amazing things in space, life, and world. Thank You!”

October 17, 2019

Микел Цветановић, софтверски инжењер за развој свемирских програма у америчког агенцији НАСА

 

„Хвала свим ђацима који су учествовали на панел дискусији о останку младих у Србији. Видео сам огромну енергију, знање и жељу за променом. Они су заиста будућност ове земље и част ми је што смо се упознали.“

9. X 2019.

Арно Гујон, француски и српски хуманитарац

 

„Част ми је била учествовати у Поетском конкурсу „Десанка Максимовић“, бити окружена дивним, срдачним људима и домаћинима Ваљевске гимназије.“

15. V 2019.
Ксенија Тешовић, Гимназија Котор

 

„Хвала на пријатељству, лијепим стиховима и разумијевању и слуху и љубави!“

15. V 2019.
Станка Маројевић, професор

 

„Ово је испуњење свих жеља!“

15. V 2019.
Ленка Настасић, Гимназија „Вељко Петровић“ из Сомбора,
победница овогодишњег Поетског конкурса „Десанка Максимовић“

 

„Many thanks to students and professors of Valjevo secondary school. It was a pleasure and privilege to be here! Read the books, they are great!“

8. V 2019.
Марек Томаш, чешки писац и дипломата

 

„Вечито захвалан литерарној секцији која је моју промоцију у Ваљеву учинила великом и незаборавном!“

5. IV 2019.
Дамир Костовски, писац

 

„Пети пут прослављам дан светог апостола Матеја у славној Ваљевској гимназији. Хвала Ваљевској гимназији на љубави и пажњи коју по ко зна који пут указујете мени.“

29. XI 2018.
академик Матија Бећковић, песник

 

„Дивним ђацима и професорима Ваљевске гимназије дугујем велику захвалност за чудесни сусрет у прелепој сали школе.“

19. XI 2018.
Александар Гајшек

 

„У Ваљевској гимназији, први пут без Петра Пајића, песника – водича кроз ваљевске димензије Србије – поезије.“

6. X 2017.
Драган Лакићевић, књижевник

 

„Поносан сам што Гимназија није заборавила свог знаменитог ђака Петра Пајића. Захваљујем се у име ђака гимназије и професора.“

6. X 2017.
Милош Јевтић, новинар

 

„Трагови који остају у души говоре да се земља брани читањем и учењем.“

31. X 2017.
Исидора Ичелић, матуранткиња Филолошке гимназије


 

„Ваљевска гимназија се показала као право место за прво представљање „Плаве капије“ Радована Белог Марковића: највећи уметнички домет пред онима који тај домет осећају и цене у пуној мери.“

31. X 2017.
др Стојан Ђорђић, др Радивоје Микић, Радован Ђуро Црномарковић

 

„Говорити у Ваљевској гимназији је велика част. Драго ми је да сам доживео ту велику привилегију.“

20. XI 2017.
Душан Арсенић, архитекта и графички дизајнер

 

„Хвала Воји Андрићу, на прилици да у својој школи опет будемо део ње.“

20. XI 2017.
Мирослав Трифуновић Ћиша, позоришни редитељ

 

„Увек ми је велико уживање и задовољство бити у овој предивној установи која је одредила мој приватни и професионални живот.“

20. XI 2017. 
Бранко Антонић, новинар и глумац

 

„Било ми је велико задовољство што сам вечерас могао да присуствујем отварању гимназијске библиотеке и што сам могао да разговарам са Ваљевцима о Иви Андрићу и његовом делу. Овај кратак боравак остаће ми у најлепшој успомени.“

28. XII 2017.
др Тихомир Брајовић, професор Филолошког факултета у Београду

 

„Свако вече у Ваљевској гимназији је непоновљиво. А ово, са посвећеним ђацима и професорима је непоновљиво непоновљиво!“

26. I 2018.
Ваш трајни пријатељ Михајло Пантић

 

„Драги пријатељи,

Ово је био још један дан међу својима, са драгим колегама и пријатељима – Војом, Миленом, Миланом, Јоком, Вером... Десанком. Укратко: једно незаборавно вече за мене.“

20. II 2018.
Душко Бабић, директор Филолошке гимназије

 

„Драгој Ваљевској гимназији!

Једном сам записала да у Ваљево не долазим, него му се враћам као кући и као ближњем.“

20. II 2018.
Лела Росић, професор Филолошке гимназије

 

„Драго ми је што сам у Ваљевској гимназији. Не могу пребројати колико је мојих пријатеља похађало ову школу. Седимо у сјајно осветљеној школској библиотеци реновираној пре Нове године. Дивно вече у гимназији, које је организовала ваљевска библиотека.“

20. III 2018.
Владимир Пиштало, писац, преводилац и професор светске и америчке историје на Бекер колеџу у Масачусетсу

 

„Једна од најлепших Гимназија у Србији, изнутра и споља. Имам утисак изузетно оплемењеног простора.“

20. III 2018.
Ненад Шапоња, оснивач издавачке куће „Агора“

 

„Овим путем желим да се захвалим на срдачном дочеку и одличној организацији на државном такмичењу из страних језика. Већ неколико година имам задовољство да водим ученике на државно такмичење, али није увек задовољство учествовати због разних пропуста школа домаћина. Ове године сам уживала! И ја и моја ученица! Све похвале за Ваљевску гимназију, директора, колеге и ученике!“

14. IV 2018.
Мирослава Сарић, професор немачког језика у Шабачкој гимназији

 

„Било је све у реду, ван свих очекивања. Такво гостопримство нисам доживела за 20 година, колико дуго водим децу на такмичење. Одушевљени смо сви школом и вама колегама! Драго ми је што смо се упознали! Све најлепше Вам желим.“

14. IV 2018.
Светлана Симоновић, професор руског језика, XIV београдска гимназија

 

„Лепо је дружити се са културним и паметним људима. Незаборавно искуство!“

15. V 2018.
Слађана Радосављевић, професор у Гимназији „Бора Станковић“ у Бору

 

„Велика је част бити побједница овог такмичења. Од 15 књижевних награда, управо бих награду „Десанка Максимовић“ издвојила.“

15. V 2018.
Амина Куч, победница 24. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“

 

„Захваљујем за осећај поноса који сам добила након потврде мог присуства у овој школи.“

15. V 2018.
Милица Пантелић, финалиста Поетског конкурса и ученица Ваљевске гимназије

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

 

„После више од 15 година сам поново у Ваљевској гимназији. Срећна сам и поносна да видим обновљену гимназију која никад боље није изгледала. Колико емоција, сећања... хвала Воји што своју енергију и креативност уграђује у нашу Ваљевску гимназију.“

6. VIII 2016.
Александра Лабовић

„У Ваљевској гимназији, у ово вече, док пада киша, бележим да сам срећан што сам пред тако добром публиком, сем својих песама казао и Веру Павладољску“.

10. VIII 2016.
Перо Зубац, песник

„Велика ми је част што сам у Ваљевској гимназији, школи која заслужује сва признања. Желим још дуго, дуго да постоји и васпитава и ствара нове људе, који ће, уверен сам увек да је носе у свом срцу.“

3. X 2016.
Цветко Вилотић из Крупња

„Thank you for the invitation to present at Aleksandar Gogic’s school in Valjevo. It was a joy to speak to the students there about environmental protection. They were engaged and attentive. Even though I presented in English, all understood my message, judging from the questions asked after the presentation. I was very impressed by the students at Valjevo Gymnasium.“

10. X 2016.
(signed) Ted Hunter

„Делећи мишљење и трећег предавача, Jim Hoath-a, хтео бих да се придружим Ted Hunter-у (Божи Ловцу) и захвалим се г. Андрићу за изузетно гостопримство у Гимназији и прилику да младим гимназијалцима и гостима представимо понешто из нашег радног искуства и мотивишемо их на вредноћу у учењу, те да их инспиришемо у потрази за својом будућом каријером. Пажња коју су ученици испољили је импресивна до те мере да сам на моменат помислио да је у школи инсталиран систем целуларног ометања. Шалу на страну, начин на који су ученици пажљиво пратили наша излагања потврдио је моје убеђење да је Гимназија остала храм знања и моћни симбол који зрачи Ваљевом, продирући далеко даље од тог града. Гимназија је магнет за вредне и даровите младе људе. Лепо је то било видети и свакако је најлепша награда за труд мене и мојих копредавача.“

10. X 2016.
Александар Гогић

„Веома добро посећено предавање од стране ученика и колега. Утисак је да програми у Ваљевској гимназији који имају за циљ популаризацију науке имају у овом граду своју публику и да са сличним предавањима треба наставити у наредном периоду. Популаризација науке уз њено представљање широј заједници на занимљив начин учиниће да се о науци говори и да се интересовање макар и тако шири.“

19. X 2016.
Вељко Ћировић, професор Ваљевске гимназије

„Овакво вече се не заборавља! Увек на вашој страни.“

20. X 2016.
Михајло Пантић, писац и књижевни критичар

„Успомена на ово вече је предивна. Не знам да ли су ми се више свиделе учеснице Литерарне секције, публика или професорке и директор. Ваљево и Гимназија остају заувек у ♥ (нити је клише, нити фраза) због гостопримљивости поплочане дивним, младим и надахнутим интелектуалцима.“

7. XI 2016.
Искрено, с поштовањем и великом подршком Александра Михајловић

 

„Дивна и подстицајна атмосфера, професори, ученици и директор зраче несвакидашњом позитивношћу и виспреношћу. Амбијент у школи је више него пријатан. Било ми је задовољство гостовати у вашој школи.“

 

7. XI 2016.
Са жељом за поновним дружењем, Вања Јекић

„Хвала на прелепом амбијенту, дивној атмосфери и још лепшем гостопримству! Дивно проведено вече. ☺ Надам се поновном доласку.“

 

7. XI 2016.
Ања Ивачковић

„Хвала пуно на прелепом и топлом гостопримству и на томе што сте такви какви сте – дивни примери будућим и садашњим генерацијама! Враћате веру у људе и дајете наду нама родитељима!“

 

7. XI 2016.
Марија Станишић

„Велика ми је част, привилегија и задовољство што сам имала прилику да у знаменитој Ваљевској гимназији представим књигу Луке Трипковића „Осмех под гором маслиновом“ и дам свој скроман прилог обележавању 146-те годишњице рада ове установе.“

Први пут у својству говорника... све честитке Луки, професор и ментор

23. XI 2016.
Владислава Гордић Петковић

„Вечерас смо трагове оставили на гимназијским степеницама! Част је бити део историје, традиције и дисати са великанима! Хвала најсјајнијем директору Војиславу Мађару на изузетном сензибилитету и урођеној музикалности.“

 

24. XI 2016.
Снежана Стевановић, диригент гудачког оркестра „Феникс“

 

„Срећа се човеку ретко осмехује у животу. Када се осмехне тај дан спада у најзначајније и најлепше дане у животу. Дан у коме сам почаствован да одржим промоцију у најсветијем храму српске просвете – у Ваљевској гимназији, спада у оне дане када се срећа широко осмехне.

Овај дан 7. у месецу децембру 2016. године посвећен је и рођењу мога сина великог уредника, издавача и штампара – Александра Ранковића, који сада штампа и чита небеске књиге.

Ово вече обавезује да породица Ранковића овој школи и убудуће подари значајан фонд књига за награду заслужним ученицима на крају школске године. Сваке године у будућности.

Саши на радост а његовој деци за пример и памћење.“

 

2. XII 2016.
Љубомир Ранковић, аутор књиге „Крсна слава“

„Остао сам нем пред лепотом и годинама ове гимназије. 146 година је нешто пред чиме би требало и сагнути главу и поносно је подићи. Срећан сам што некада могу рећи: Да, ја сам гостовао у гимназији у Ваљеву. И срећан што је део мене остао у њој.“

 

15. XII 2016.
Бранислав Јанковић, књижевник

 

„Осећала сам се као у храму образовања и културе. Енергија гимназијалаца, професора, директора, амбијент у коме су представили Јанковићеве романе учинио је да се осећам привилегованом и почаствованом што сам говорила пред свима њима.“

 

15. XII 2016.
Каролина Ћојбашић

„Велика част и привилегија је била учествовати на трибини која се организовала у вашој гимназији. Хвала свима који су дошли и хвала мом пријатељу Воји Мађару.“

2. III 2017.
Веселин Вујовић, славни рукометаш и тренер

 

„Хвала свима, веома сте гостопримљиви!“

 

10. III 2017.
Са најлепшим жељама, Марио Лигуори, писац и лингвиста

„Чаробна сала, дивно Ваљево. Хвала на гостопримству.“

 

21. III 2017.
Ивана Димић, обичан домаћи писац
(добитница НИН-ове награде за књижевност 2016)

„Била је част и прави празник говорити у Вашој гимназији која је - Универзитет Ваљева.“

 

28. III 2017.
Злата Бојовић, историчар књижевности

„Част је корачати тлом којим су пре мене то чинили Десанка Максимовић, Љубица Марић, Љуба Поповић, Петар Пајић... Уверен да ова школа рађа оно најбоље у српском бићу...“

 

28. III 2017.
Ранко Стојиловић, новинар

 

„Поносан сам што ми је школа, моја школа, посветила ово вече.“

28. III 2017.
Милош Јевтић, новинар, публициста, дугогодишњи уредник Другог програма Радио Београда

 

„Изузетно сам поносан што је премијерни USP Live Act изведен у свечаној сали Ваљевске гимназије. Осећај приликом извођења је био фантастичан, дубок и у складу са очекивањима. Вече за памћење.“

 

30. III 2017.
Урош Спасојевић, басиста и некадашњи ученик

 

„Свакако вече за памћење. Вече пуно емоција. Пуно успомена. Прелеп је осећај опет се вратити у оне исте ходнике, у ону исту свечану салу... почаствована и срећна.“

 

30. III 2017.
Нена Јелача

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

 

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

 

„Прича о мотивацији ученика је прича о мотивацији свих нас. Вечерас је био изванредан сусрет ученика, професора, родитеља. Потрага за решењем је већ довољна, захваљујући вољи да се ствари унапреде. Ваљевској гимназији не мањка ни енергије ни резултата.“

 

4. IV 2017.
Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио

„Диван утисак, дивни људи, позитивна енергија коју ова школа доноси! Предиван концерт у сали која надахњује уметнике, дивно вече!“

 

6. IV 2017.
Јована Којић, матуранткиња на одсеку за соло певање у Музичкој школи „Живорад Грбић“

„Са великом љубављу и поштовањем према Љуби Поповићу. Било је задовољство.“

 

8. IV 2017.
Хвала, Ивана Дедић, помоћник министра за културу и информисање

 

„Ваљево се одужило достојно и величанствено, делу и лику свог суграђанина! Нестварном изложбом слика Љубе Поповића као и промоцијом нове монографије. Хвала Вам, дивни људи!“

 

8. IV 2017.
Живојин Иванишевић, уредник монографије о Љуби Поповићу

 

„Дивно је било у друштву оваквих пјесника.“

 

16. V 2017.
професор књижевности из Бара

 

„Све похвале! Видимо се ускоро!“

16. V 2017.
Станислава Стојков, Карловачка гимназија

 

„Било ми је дивно!“

 

16. V 2017.
Изабел Чеперковић Диас, финалисткиња Поетског конкурса „Десанка Максимовић“, Филолошка гимназија

 

„Све дивно организовано. Предивна школа. Надам се да се још видимо.“

 

16. V 2017.
Катарина Чокрлић, учесница Ученичког округлог стола, Карловачка гимназија

 

„Десанка, диво, живјећеш док живи Ваљевска гимназија. Одлична организација.“

 

16. V 2017.
Мирсада Шаботић, професор из Рожаја, Црна Гора

„Нашим присуством на манифестацији и Вашим „надљудским“ дочеком направљена је једна нова прекретница која је потврдила чињеницу да у овом туробном времену има наде за човјека. Неизмјерно вам се захваљујем на добродошлици, мислим на Вас али и на читав колектив. Ви сте доказали да у свјету има просвјетних радника и школа које његују људскост, толеранцију, и срушили сте зид свим предрасудама и непоштовању човјека. Замислите да из једног малог мјеста какво је Рожаје, једно сироче добије награду. Замислите, молим Вас. Свака част на коректности и непристрасности. Свака част Жирију. Ма, ви сте генијалци. Браво за Србију. Воли Вас и поштује“

16. V 2017.
Мирсада Шаботић, професор из Рожаја, Црна Гора

„Хвала драга Вера Теби и свим Твојим и мојим колегама и пријатељима, дирнута сам Вашим гостопримством и ентузијазмом којим чувате културу у овим некултурним временима; надам се да ми нећете на овоме замјерити, улили сте ми наду да таквим ентузијазмом који ви носите можемо сачувати душу од агресивне површности и просјечности и овој дјеци показати пут. Велики поздрав и искрено се надам новом сусрету!“

16. V 2017. 
Ваша Радинка Ћинћур

„Дивно је бити домаћин оваквој манифестацији.“

16. V 2017.
Анастасија Ив Вулетић, Ваљевска гимназија

„Ново, надахњујуће искуство.“

 

16. V 2017.
Ленка Живановић, учесница Ученичког округлог стола, Ваљевска гимназија

 

„Инспиративно, надахнуто, топло, нежно и са укусом. Драго ми је што сам био учесник таквог дружења.“

 

19. V 2017.
С великим задовољством, Живко Кулић, декан Правног факултета Универзитета „Џон Незбит” у Београду, афористичар

 

„Са радошћу увек у Гимназији. Ентузијазам професорке Милене Милисављевић је за све учеснике програма инспиративан. Представљајући се својом хаику поезијом литерарцима, са четири хаику песме поздрављам све своје ученике.“

 

Злати се храм од

знања – усред Ваљева –

младост је вечна.

 

Гимназијалци

испод липе крај чесме,

удишу снове.

 

... Одлазак коначан –

сећања на школу –

бесконачна...

 

Ако и оде,

професор је увек са

својим ђацима.

19. V 2017. 
мр Јованка Божић, професор

 

 

„Све пролази, само реч остаје. Дивни сте! Хвала!“

10. VI 2014.
Ирина Лакић, финалисткиња Поетског конкурса

 

„Хвала свима! Врло заинтересована публика! Ђаци су били одлични и пажљиви. Питања на месту - волео бих да таква питања добијем и од мојих студената у САД! Видећемо се опет.“

3.VI 2014.
др Владимир Лукић, професор на америчком
StevensInstituteofTechnologyHoboken, NewJersey

 

„На дан победе Ваљевске гимназије 9. маја 2014. године, постављена је спомен плоча ђацима и професорима Ваљевске гимназије страдалим у рату 1941-1945. године.“

9.V 2014.
Матија Бећковић, академик

 

„Откривањем спомен-плоче, ученицима и професорима Ваљевске гимназије страдалим у IIсветском рату, на Дан победе, ова школа је показала да је одавно надмашила уске оквире наставних планова и програма и да врши много дубљу мисију.“

9.V 2014.
Милорад Белић, професор историје

 

„Увек је посебно задовољство боравити и свирати у гимназији. У овим сложеним временима за класичну музику подухват организовања концерта заслужује сву похвалу и захвалност. Ваш, с поштовањем“

11.IV 2014.
Александар Сердар, пијаниста

 

„Одбор за постављање Спомен плоче изгинулим професорима и ђацима Ваљевске гимназије у Другом светском рату-одржан састанак на 73-годишњицу од његовог почетка 27.III 2014. године и на 100-годишњицу Првог светског рата - у нади да више неће бити ни ратова ни оваквих табла.“

27.III 2014.
академик Матија Бећковић

 

„Одбор је на данашњем састанку одлучио да не руши него да сагради и постави нову спомен плочу страдалим професорима и ученицима Ваљевске гимназије. Са уверењем да чинимо добро дело помирења и исправљања неправде, желимо да умиримо српску историју и апсурде подела.“

27.III 2014.
др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју

 

„Била ми је част и велико задовољство да држим предавање у надалеко чувеној Ваљевској гимназији. Велико хвала директору,професорима и ђацима на изузетном гостопримству и изванрендној организацији.“

27.III 2014.
Станислав Сретеновић, историчар

 

 

 

„Кад дођох у било који град, а у било који град дођох врло касно, акад дођох у било који град, у њему заувек оставих своје стихове.”

15.V 2013.
Нина Петров, победница Десанкиног конкурса, Зајечар

 

„У Вама живи моћна и недостижна Десанка; све је импресивно инезаборавно; Хвала вам!”

15.V 2013.
Мира Новковић, професор

 

„Заволех Ваљево. ☺“

15.V 2013.
Дарко Перић, прошлогодишњи победник Десанкиног конкурса

 

„Било ми је и овако и онако, али вечерас је све легло на своје место.Узбуђен сам, срећан и захвалан и надам се да ће оваквих сусрета бити напретек. Од срца.”

21.III 2013.
Душан Спасојевић, драматург

 

„Хвала за пријатан дан! Све је било лепо од гимназије, која ме јевратила у школске дане, до гостољубивих домаћина и пажљивих ученика.Волео бих да поново дођем.”

28.II 2013.
Драган Попадић, социјални психолог

„Јединствен је доживљај излагати пред тако заинтересованом ипажљивом публиком, нарочито када је тема наша трагична прошлост.Захваљујем домаћину за незаборавно дружење.”

28.II 2013.
Др Милан Кољанин, историчар

 

„Нама је било задовољство да гостујемо и сарађујемо. Искрено сенадамо да смо и ми испунили ваша очекивања. До поновне сарадње.”

28.II 2013.
Марлена Павловић, председница Српско-јеврејског певачког друштва

 

„Драги моји ученици и колеге гимназије из Ваљева срећна сам штосам четврти пут у вашем дивном граду. Да ли сте свесни колико сте богатишто сте потомци свих ратова на Балкану, песника, научника. Поносите сесвојим градом, волите га и градите и чувајте га да буде што лепши. ”

28.II 2013.
Софија-Сања Демајо Лунгиновић

 

„Како је лепо бити у Ваљевској гимназији, и још говорити уДесанкино име, и то онима у које је увек веровала - младима.”

21.II 2013.
Рада Ђуричин, драмска уметница

 

„Срећна сам што сам била гост у Ваљевској гимназији. Вече је билоизузетно пријатно, осећала сам се као код куће, јер је Ваљево мој град (град мојемајке, мог деде, моје нане и тетке-породица Теофиловић-којом се поносим).”

11.II 2013.
Милица Величковић

 

„У ову гимназију нисам ишла, али као да јесам, јер су у њу ишлимноги моји: отац, стриц, сестре… Волела бих да сам гимназијалка!”

11.II 2013.
Радмила Лазић, песникиња


„Драги ваљевски пријатељи, велико је задовољство бити поново уВаљеву, где смо толико пута ишли у сусрет књижевности. Дивна сала, публика...”

30.I 2013.
др Александар Јерков, књижевни критичар

 

„Дивна публика, дивна атмосфера, дивни људи и ВЕЛИКО моје задовољство што сам поново наступио у најдивнијој дворани! Велико хвала за све! Срдачно ваш,

24.I 2013.
Никола Здравковић, пијаниста


„Хвала вам пуно на љубазности. Видећемо се још за званичноотварање двојезичне секције и за припрему те нове године која ће бити богаташто се тиче наше сарадње.”

14.XI 2012.
Елизабет Жуан, Француски културни центар

 

„Увек се узбудим улазећи у ово здање. Навиру успомене из дечачкихи младићких дана. Тако је било и данас. Хвала вам на гостопримству, и наданашњем новом узбуђењу.”

5.XI 2012.
Мики Јевремовић (генерација '59)

 

„Ваљевска гимназија је надрасла себе као што су њени најбољи ђацинадрасли Ваљево.”

2.XI 2012.
Петар Арбутина, књижевни критичар

 

„С радошћу долазим у гнездо ваљевске младости, наде и напретка.”

2.XI 2012.
др Душан Иванић

 

„Похађати Гимназију у Ваљеву посебан је доживљај. То је установа која од1870. године у континуитету, богати нашу културу, просвету, науку и уметностбројним великанима и вештинама. Она је истински светионик знања и вештина.”

2.XI 2012.
Дејан Ристић,управник Народне библиотеке Србије

 

„Под истим сводом Десанка и ја били смо у Гимназији у различитом временском добу. Има ли веће части. Све похвале за добро организован догађај.”

2.XI 2012.
Јелица Стојановић, Општина Ваљево

 

„Лијепо је искуство видети Гимназију као што је Ваљевска, у којој свеврви као у кошници.”

2.XI 2012.
др Станиша Тутњевић

 

„Под високим сводовима старе Ваљевске гимназије Десанкинистихови се најдубље доживљавају.”

2.XI 2012.
др Нада Мирков Богдановић

 

„У Гимназији на представљању Десанкиних дела у славу Десанке Максимовић 2. XI 2012. године (два дана после њене крсне славе Светог Луке).”

2.XI 2012.
академик Матија Бећковић

 

„Са великим задовољством посјетили смо вашу школу са студентима друге године студија Licence Frontièresdu Vilont, Универзитета у Паризу. Надам се да ћемо и у будућности видети неке и од ваших ученика на нашем програму. Од срца пуно успеха у увођењу билингвалног програма!”

3.X 2012.
Тамара Милошевић, координатор и професор на Licence Frontièresdu Vilont

 

„Ваљевској гимназији са пријатељством и великим загрљајем од овогшпанског песника који носи Ваљево у свом срцу.”

26.IX 2012.
Дон Антонио Порпета


„Мој живот и стваралаштво, професионалну и спортску каријеру обележили су вредан и систематичан рад, посвећеност, ентузијазам... Ваљевска гимназија је у свему томе била и остала снажан ослонац, огромна инспирација и велика љубав.”

18. V 2012.
проф. др Војислав Андрић

 

„Срдачно гостопримство,добра организација, пуно прилике за ученике да истражују у врстама изражавања - све радите у својој школи, поготово ова дивна манифестација конкурс Десанка Максимовић је постало инспирација коју носимо назад у своју школу. Хвала, на окупљању ових креативних младих уметника и на поверењу које сте указали њиховим делима. Они су то оправдали. Уживала сам у стиховима. Утицај ће бити далекосежан.”


15.V 2012.
Јасна Марковић, Гимназија „Живорад Јанковић”, Нови Сад

 

„Још само један незабораван портрет у дневнику мојих успомена! Једва чекам поновни сусрет.”

15. V 2012.
Слободан Мићић

 

„У Бањалуку ћу да одем са једним домом више!”

15. V 2012.
Срђан Ћурлић, ученик

 

„Четврти пут у финалу - мало ли је! Лепо је у Ваљеву. Поздрав колегама из Гимназије.”

15. V 2012.
Душанка Мишков, Бачка Паланка

 

„Выражаем глубокую признательность за радушный приём, за замечательные экскурсии. Надеемся на дальнейшее сотрудничество с педагогами и учащимися наших образовательных учреждений. Ждём Вас в ГБОУЦО 2006 в Москве.”

20. IV 2012.
Галина Андреевна Харитонова и Елена Евгеньевна Игнатевна

 

„Увек сам радо долазио у Ваљево због добрих другара и опуштене атмосфере, а сада је још лепше доћи са медаљом са ЕП. “

12. III 2012.
Веселин Вуковић,савезни селектор рукометне репрезентације

 

„Mein Besuch am Gymnasium Valjevo: Es ist eine sehr schone, freundliche Schule mit einem tollen, motivierten Kollegium. Ich habe mich sehr uber die Einlading zur Schul-slava gerfreut! Das war wunderschon, ich freue mich auf weiterhin gute Zusammenarbeit!”

25. I 2012.
Jakob Konrath - Goethe Belgrad

 

„Драги домаћини, изузетна је част и задовољство бити Ваш гост. Хвала на предивној вечери и славите Доситеја и убудуће. Срдачно”

19. I 2012.
Јелена Вукчевић, Задужбина „Доситеј Обрадовић”

 

„Љубазним домаћинима, за лијепо вече уз сјајне младе поштоваоце Доситејевог дјела и вјечне младости.”

19. I 2012.
др Душан Иванић, професор Филолошког факултета

 

„Поштовани ученици и професори, изузетан је осећај боравити у Ваљевској гимназији, изузетној, вредној и богатој знањем, духом и племенитим људима. Вече посвећено Доситеју Обрадовићу показало је да нас име и дело Доситејево веже и сада и трајно. Хвала за посебан доживљај и будуће Доситејевце. ”

19. I 2012.
Мирјана Драгаш, управник Задужбинe „Доситеј Обрадовић”

 

„ValjevskaGimnazija- It was a pleasure coming to your beautiful school and meeting sо many great students. I look forward to coming again.”

7. XII 2011.
Ен Мари Мур, aташе за културу америчке амбасаде

 

„Лепо вече, са великим В достојној кући и достојан Гост Љуба Михаиловић, некадашњи ђак Славне Гимназије Ваљевске!”

24.XI 2011.
Радован Бели Марковић, песник

 

„Било је дивно и пристојно. Опет сам био у Гимназији. Диван осећај.”

24. XI 2011.
Љубомир Михаиловић, писац

 

„У прохладно вече било нам је топло око срца на правом месту и са правим људима у најлепшој сали у Србији.”

23. XI 2011.
др Срђан Цветковић, историчар

 

„Драги гимназијалци и професори, са радошћу и узбуђењем сам вечерас био у нашој школи. Ученичко дежурство, чист и уредан простор, скромност и пажња професора и ученика пријају.”

22. XI 2011.
др Драган Васиљевић, електроинжењер

 

„Са изузетним задовољством сам свирао у вашој предивној сали публици која је преносила предивну енергију.“

25.I 2011.
Јован Богосављевић, виолина

„Као и увек предивно је бити поново у Гимназији и свирати у дивној сали пред дивном публиком. Честитам вам на предивној организацији. Ваљево је редак град који још одржава концерте класичне музике у Србији.“

25.I 2011.
С поштовањем Александар Сердар, клавир

„Дуго ћу памтити ово вече, диван амбијент у јединственој Гимназије.“

28.XII 2010.
Огњен Поповић, кларинет


„Хвала на инспиративној атмосфери која је допринела да се још више музиком приближимо.“

28.XII 2010.
Антонела Гргин, клавир


„Посебна је част свирати у вашој Гимназији – хвала на гостопримству!“

22.XII 2010.
Станко Симић, Јасмина Стојковић и Милица Живанић


„Посебну радост чини ми сусрет са Ваљевом Љубице Марић које је она толико волела носећи успомене до краја живота.“

22.XII 2010.
мр Борислав Чичовачки


„Нема школе која мирише тако лепо и тако посебно као наша. Не постоји ни једно друго место на којем увек имаш 18 година и где се осећаш као да можеш све. Ово вече је за мене било узбудљиво, надам се да се бар део осетио и у Свечаној сали.“

14.XII 2010.
др Драгица Павловић, професор


„Желим да изразим велику захвалност директору, господину Ковачевићу и породици Здравковић који су омогућили да наступим у овако предивном амбијенту и у сјајној атмосфери Ваљевске гимназије! Хвала пуно!“

13.XII 2010.
Тамара Ракић, клавир


„Захваљујем се директору Гимназије Ковачевићу као и професорима Милораду Белићу и Љубици Ножици на добро организованој промоцији књиге.“

10.XII 2010.

др Славко Ранковић


„Време проведено са пријатељима и ученицима Гимназије у Ваљеву време је проведено на најбољи начин. Надам се да је и другима било тако лепо.“

4.XII 2010.
др Панта Ковачевић, професор


„Са великом љубави, топлином и огромном искреношћу поново смо наступили у вашој предивној Гимназији! Да доживите још много, много година, од срца ваш.“

30.XI 2010.
Љубиша Јовановић, флаута


„Желим да изразим велику захвалност за велики ентузијазам у рад господина Ковачевића и господина Здравковића који су организовали ову предивну концертну сезону. Захвалан сам на указаном поверењу и увек присутан током пружања подршке и помоћи свим вашим иницијативама.“

30.XI 2010.
Александар Сердар, пијаниста


„Још дуго да се славе годишњице најлепше и једне од најстаријих Гимназија у Србији. Част ми је што сам свирао са својим бендом у вашој сали. Све најлепше!“

26.XI 2010.
Саша Ранђеловић, члан Неверних беба


„За све досањане снове...“

26. XI 2010.
Милан Ђурђевић, Ваљевска гимназија 1983-2010, Неверне бебе


„Задовољство је било појавити се на бини Свечане сале Гимназије после више деценија. Нестварно! Хвала свима.“

26.XI 2010.
Владан Ђурђевић, члан Неверних беба


„Увек је дивно доћи у Ваљево... као код своје куће... Волим вас и хвала на свему.“

26.XI 2010.
Јелена Пудар, члан Неверних беба


„Част је била наступати у једној од најстаријих наших Гимназија... С поштовањем...“

26.XI 2010.
Јана Шуштершич, члан Неверних беба


„Супер је било!“

26.XI 2010.
Владимир Ружичић, члан Неверних беба


„Vielen Dank dass ich bei euch sein und aus meinem Buch „Spiel mit dem Feuer“ Vorlesen durfte! Herzlich“

23. XI 2010.
Susanne Orosz


„Било ми је задовољство што сам поново у својој школи, у сусрету са бившим гимназијалцима и личним пријатељима.“

12.XI 2010.
Вида Џагић, Подпредседник Привредне коморе Србије


„Велико ми је задовољство да учествујем у вечерашњој трибини и да се опет сретнем са драгим људима.“

12.XI 2010.
др Зоран Јеремић, професор


„Част ми је и задовољство што сам говорио о читању, у Србији, овде у Ваљевској гимназији, поводом 140 година од њеног оснивања. Надам се да су ме слушаоци прочитали.“

11.XI 2010.
Сретен Угричић, књижевник


„Са великим задовољством сам одржао предавање о Слободану Јовановићу пред пажљивом, веома мотивисаном и захвалном публиком. Надам се да смо заједно одужили дуг великом Слободану Јовановићу и допринели да се његово дело врати у завичајно окриље. Поводом 140. годишњице Гимназије у Ваљеву, најсрдачније честитке. Нека божија милошта наставницима и ученицима подари снагу да истрају на путу којим су кренули њени животи.“

10.XI 2010.
Јовица Тркуља, професор Универзитета у Београду


„У Гимназији коју су учили и велики и мали, знањем и достојанствено, с мером и одличним познавањем трудили смо се да савременост повежемо са историјом, бар делимично сликом и речју, испричамо животну и делатну причу једног од највећих српских интелектуалаца Слободана Јовановића. За све прогоњене, заборављене и омаловажене „Тражим помиловање“ написала би Десанка.“

10.XI 2010.
Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник


„Било је јако занимљиво причати професорима Ваљевске гимназије о настави. Бити у Свечаној сали пред онима који су ми држали наставу пре 22 године помало је чудно али и лепо. Имао сам утисак да смо наставили причу коју смо давно прекинули, а у исто време сам осетио топлину и пријатељство из питања и коментара. Мислим да бисмо заједно могли доста тога да урадимо и побољшамо наставу у Гимназији. Као и увек радо ћу се одазвати позиву и радо ћу помоћи.“

25.VIII 2010.
проф др Горан Машановић


„Врло емотивно вече. После 30 година поново у сали Гимназије, окружен старим пријатељима. Трудићу се да поново дођем следеће године. Похвала Воји за организацију оваквог скупа.“

8.VIII 2010.
др Саша Коларов


„Велико je задовољство бити овде након 20 година, одржати предавање људима које волим и поштујем. Мислим да ћу се одазвати свим будућим манифестацијама овога типа. Биће ми част и задовољство.“

4.VIII 2010.
др Зоран Деспотовић


„Сјајан је осећај бити поново у Гимназији, овог пута у улози предавача. Посебно ми је драго што је Гимназија организовала овај скуп са циљем популаризације науке у временима у којима је она запостављена. Надам се да ће се овакви скупови понављати и свакако ћу радо учествовати.“

4.VIII 2010.
др Бранко Глишић


„Било је заиста сјајно боравити протеклих дана у згради у којој сам провео можда и најбоље 4 године живота и стекао пријатеље за цео живот. Уживао сам држећи предавања и врло сам расположен да помогнем Гимназији колико год могу .“

30.VII 2010.
др Горан Машановић

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 54 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Записали су о нама
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs