Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Изгубити стид значи, на крају крајева, признати себе савршеним."
Св. Николај Велимировић

УМЕТНИЧКА ЗБИРКА САНУ - УМЕТНИЦИ АКАДЕМИЦИ

У уторак 23. маја у Свечаној сали Ваљевске гимназије је отворена изложба „Уметничка Збирка САНУ – уметници академици“, САНУ-а. У име домаћина присутнима се обратио др Војисла Андрић, директор Ваљевске гимназије, који је у свом уводном говору нагласио значај и важност сарадње институција културе, науке и образовања, подсетио на најважнија достигнућа гимназијалаца и њихових професора и образложио значај изложбе.

Академик и председник САНУ-а од 2015. године, истакнути неуролог, професор медицинског факултета Универзитета у Београду, директор Клинике за неурологију Клиничког центра Србије, двоструки носилац Октобарске награде (1988;1994) и Годишње награде Српског лекарског друштва за научно истраживачки рад (1997), др Владимир Костић је одржао опсежан говор са централним акцентом на актуелност, живост и континуелну присутност идеја опредмећених на изложеним платнима сликара и у делима вајара, као и значај интерполације културних и научних достигнућа у све сегменте и средине српског друштва. Овом изложбом САНУ обележава 175 година постојања и рада, као и непуних пет деценија постојања Одељења ликовне и музичке уметности. Одељење је од оснивања до данас у своје редове примило 72 академика и испунило уметничку збирку са 3000 радова. О уметничким аспектима изложбе, ствараоцима, њиховим делима и ликовној клими двадесетог века, говорила је историчар уметности, професор Ваљевске гимназије Наташа Кристић.

Изложба „Уметничка Збирка САНУ – уметници академици“ обухвата педест радова истакнутих српских академика уметника (38 сликара, 12 вајара, 1 архитекта), који су стварали у раздобљу од друге половине XIX века а све до савременог доба. Публика је у прилици да, као кроз какав времеплов, прође кроз комплетну историју уметности Срба од романтизма до постмодерне. Изложба ће бити доступна јавности до 30. јуна 2017. године.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs